CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. december 11., kedd 21:00


Várkerület Galéria: Adventi Tárlat

Adventi Tárlat a Várkerület Galériában

    Advent második vasárnapján a Soproni Képzőművészeti Társaság és a Soproni Irodalmi Társaság közös rendezésében nyílt tárlat a Várkerület Galériában.
A megnyitón Bősze Balázs a Soproni Kulturális Egyesületek elnöke köszöntötte a köszönséget, a város nevében Ágota Gábor gazdasági ügyekért felelős alpolgármester mondott köszöntő beszédet.


Ágota Gábor köszönti az egybegyűlteket, mellette Bősze Balázs

    Kelemen Petra, Pollák Veronika, Salamon Klára soproni diákok a Soproni Füzetek 2001-es számában megjelent írásokból olvasott fel ízelitőül néhányat.

"Most volna ideje a dolgainkkal az önmagunkkal való szembenézésnek, a leltárkészítésnek, a világ és a saját dolgaink fölötti elmélkedésnek - mondta az Adventi Tárlatot megnyitó beszédében Sass László a VÁRhely főszerkesztője.


A kiállítás-megnyitó beszédet mondó Sass László

A közös  tárlat és a könyvbemutató ünnepsége évek óta fontos esemény a város életének. Fontos, a soproniaknak, hogy egy-egy kiállításra elmenjenek; mindegy, hogy ki mit mond öntudatot,  rátartiságot, érdeklődést, irigységet vagy  sznobságot, esetleg hiúságot nevez meg okként,  egy bizonyos: rendre az summázódik, hogy a soproniak számára mindig és mindenben fontos volt a jelenlevés, lehetőleg cselekvőként, de legalább szemlélődőként. Nagyon rég szokássá vált az, hogy az emberek a történéseknek részesei akarnak lenni.
Úgy gondolták, hogy közük van hozzá és megkövetelték, hogy közük lehessen hozzá. Ez roppant nagy összetartó ereje a város szellemiségének, szűkebb és tágabb értelemben vett kultúrájának, egyik legfőbb megtartó ereje. Van más oka is az árventi képzőművészeti és irodalmi eseményeknek, a szemlélődés, a várakozás.
Várakozás egyszerre jelenti a múlthoz kötődő megállást, nyugalmat és a jövőbetekintést" - szólt az egybegyűltekhez Sass László a soproniak magyarság-hitvallásának nyolcvanadik, a Soproni Füzetek megjelenésének 15. esztendejében.

    A közös - irodalmi és képzőművészeti - seregszemle immár hagyományos alkalma a soproni írók és művészek év végi be- és megmutatkozásának, leltárkészítésének, az elmúlt időszakra való visszatekintésnek és a jövő tervezgetésének.
    Mi pedig szívből kívánjuk a soproniaknak, hogy térjenek be a Várkerület Galériába és nézzék végig a Soproni Képzőművészeti Társaság alkotóinak kiállítását.
    Ha szerencséjük lesz, sokáig szemlélődhetnek csendben és zavartalanul. Keressék azt az alkotást (vagy azokat) a sok között, amelyekben meglelik az adventi üzenetet.
Mert végül is bármelyikben meglelhetik, színektől, formáktól, technikától függetlenül.
A Soproni Képzőművészeti Társaság tárlata december 21-ig tekinthető meg, munkanapokon 10-13 és 14-16 óráig.