CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Magyarország vármegyéi képeslapokon

A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium aulájában november 27-én nyílt Magyarország vármegyéi címmel a szerencsi  Zempléni Múzeum gyűjteményének anyagából válogatott képeslap kiállítás. A századforduló Magyarországát bemutató legszebb, legértékesebb képeslapokból álló gyűjteményt Fazekasné Majoros Judit a szerencsi Zempléni Múzeum igazgatója nyitotta meg.



A szerencsi Zempléni Múzeum anyaga a legszebb és legrégebbi képeslapokkal idézi fel a  "boldog békeidőket" a századvégi Magyarországon. A lapok csoportosítása a korabeli közigazgatási rendszeren alapul: a 63 történelmi vármegye, a 25 törvényhatósági jogkörrel rendelkező város, a különleges státussal bíró Fiume és Budapest székesfőváros képeiben jeleníti meg a történelmi Magyarország szétesése előtti állapotát - a képeslap-kiadás fénykorában - 1898-1920 között - készült képeslapokon.

"E lapok segítségével egy különleges utazást tehetünk a régi Magyarországon: megcsodálhatjuk a gyönyörű természeti tájak érintetlen szépségét, s a 19. század végén virágkorát élő építészet által kialakított városképeket. Ülhetünk omnibuszon, sétálhatunk korzón és promenádon, megbámulhatjuk az elegáns hölgyek és urak által viselt legfrissebb divatot: a napernyőket és a cilindereket, és a forgalmista úr az indóház előtt tiszteleg nekünk. Feltárul előttünk egy régi világ, melynek békéjét, csendjét, nyugalmát irigyelve éljük át"- írja a tájképeket bemutató - több szempontból is dokumentumértékű - képeslap-anyagról (Orosz Zoltánné, Fazekasné Majoros Judit válogatásában a Noisoft Számítástechnikai Bt. kivitelezésében) készült CD-ROM előszavában Fazekasné Majoros Judit igazgató.
Jó lenne tudni, hogy eddig minden soproni történelem és irodalomtanár eljutott már osztályával, tanítványaival a kiállításra.Amennyiben nem, még megteheti, hiszen a különleges hangulatú és különlegesen értékes darabokat bemutató kiállítás december 11-ig tekinthető meg a soproni Vas és Villamosipari Szakközépiskola és Gimnázium aulájában, a Ferenczy J. u. 4 szám alatt.


 
 
 



2001. december 09., vasárnap 14:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület