CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. december 09., vasárnap 14:52


Magyarország vármegyéi képeslapokon

Magyarország vármegyéi képeslapokon

A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium aulájában november 27-én nyílt Magyarország vármegyéi címmel a szerencsi  Zempléni Múzeum gyűjteményének anyagából válogatott képeslap kiállítás. A századforduló Magyarországát bemutató legszebb, legértékesebb képeslapokból álló gyűjteményt Fazekasné Majoros Judit a szerencsi Zempléni Múzeum igazgatója nyitotta meg.



A szerencsi Zempléni Múzeum anyaga a legszebb és legrégebbi képeslapokkal idézi fel a  "boldog békeidőket" a századvégi Magyarországon. A lapok csoportosítása a korabeli közigazgatási rendszeren alapul: a 63 történelmi vármegye, a 25 törvényhatósági jogkörrel rendelkező város, a különleges státussal bíró Fiume és Budapest székesfőváros képeiben jeleníti meg a történelmi Magyarország szétesése előtti állapotát - a képeslap-kiadás fénykorában - 1898-1920 között - készült képeslapokon.

"E lapok segítségével egy különleges utazást tehetünk a régi Magyarországon: megcsodálhatjuk a gyönyörű természeti tájak érintetlen szépségét, s a 19. század végén virágkorát élő építészet által kialakított városképeket. Ülhetünk omnibuszon, sétálhatunk korzón és promenádon, megbámulhatjuk az elegáns hölgyek és urak által viselt legfrissebb divatot: a napernyőket és a cilindereket, és a forgalmista úr az indóház előtt tiszteleg nekünk. Feltárul előttünk egy régi világ, melynek békéjét, csendjét, nyugalmát irigyelve éljük át"- írja a tájképeket bemutató - több szempontból is dokumentumértékű - képeslap-anyagról (Orosz Zoltánné, Fazekasné Majoros Judit válogatásában a Noisoft Számítástechnikai Bt. kivitelezésében) készült CD-ROM előszavában Fazekasné Majoros Judit igazgató.
Jó lenne tudni, hogy eddig minden soproni történelem és irodalomtanár eljutott már osztályával, tanítványaival a kiállításra.Amennyiben nem, még megteheti, hiszen a különleges hangulatú és különlegesen értékes darabokat bemutató kiállítás december 11-ig tekinthető meg a soproni Vas és Villamosipari Szakközépiskola és Gimnázium aulájában, a Ferenczy J. u. 4 szám alatt.