CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Alkotó rajztanárok a Várkerület Galériában

    A Soproni Képzőművészeti Társaság Várkerület Galériájában a társaság három tagjának kiállítása látható.
    Alkotó rajztanároknak nevezték magukat a kiállítók - Bazsóné Nagy Gabriella, Rennerné Tóth Mária és Török Bernadett - nem kis mértékben megkönnyítve mindazon soproni művészeti életet folyamatosan figyelemmel követők dolgát, akik a művészi minőség körüli folyamatos és latens "kérdésfelvetés" hívei.

    A rajztanárságtól az alkotásig nem sok lépés az út. Ám ezt a kevés lépést megtenni szükségeltetik az a tehetség, bátorság, önbizalom és a pedagógusétól némileg különböző indíttatású közlési vágy, amely a rajztanárt az alkotás útjára vezeti.
    S hogy melyikük hol tart ezen az úton, a kiállítást végigszemlélve az is kiderül.
    Bazsóné Nagy Gabriella a legtöbb technikát - olaj, akvarell, akrill, szén és pasztell - kipróbáló, vagy legalább is ezen a tárlaton bemutató alkotó. Ugyanakkor tájképeket, csendéleteket, soproni és Sopron környéki épületeket, portrékat megjelenítő változatos tematikájú képei tanúsága szerint, a megoldások és megfogalmazások folyamatos útkeresése munkássága során még korántsem zárult le, talán ő az, akinek képeiben leginkább felismerhető a pedagógus. Igen találóan fogalmazott a megnyitót tartó Szenkovits Péter - a Kisalföld szerkesztőségvezetője - amikor új utakat és módszereket keresőként jellemezte Bazsóné Nagy Gabriellát.
    Rennerné Tóth Mária akvarell tájképei és virágcsendéletei egységes stílust, megfogalmazást és szemléletmódot tükröznek. Nyugodt, kiegyensúlyozott alkotások, igen magas-szintű technikai tudással megszerkesztettek és megalkotottak. A kiállítás rendezés során a három alkotó a falfelületen egymás mellé vegyesen rendezett képei közül a Rennerné Tóth Mária alkotásai a tárlat összképéből egységességükben kitűnnek és magukra irányítják a figyelmet. Különösen figyelemreméltó a sárgászöld-kékeszöld átmeneteiben megfogalmazott tájképek különlegesen gazdag színvilága és harmóniája.
    Török Bernadett akvarell tájképeinek tónusai és színei kevésbé telítettek. S míg a tájképek egy részének címe utal arra, hogy azok valamely érzelemhez, személyes lelki élményhez, állapothoz kötődnek, addig az egységesen vörösbe hajló barna tájképben, akárcsak a hasonló színvilágú csendéletben az érzelem a képcímtől elvonatkoztatva van jelen az alkotáson. Török Bernadett ígéretesen alkalmazza a kollázs-technikát.
    A három soproni alkotó rajztanár egymást vállalva és erősítve mutatta meg a soproni közönségnek munkáit, úgy gondolom, hogy hasznos és kellemes pillanatokat szerezve mindazoknak, akik a tárlatot látták.



2001. december 02., vasárnap 18:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület