CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. december 02., vasárnap 18:09


Alkotó rajztanárok a Várkerület Galériában

Alkotó rajztanárok a Várkerület Galériában

    A Soproni Képzőművészeti Társaság Várkerület Galériájában a társaság három tagjának kiállítása látható.
    Alkotó rajztanároknak nevezték magukat a kiállítók - Bazsóné Nagy Gabriella, Rennerné Tóth Mária és Török Bernadett - nem kis mértékben megkönnyítve mindazon soproni művészeti életet folyamatosan figyelemmel követők dolgát, akik a művészi minőség körüli folyamatos és latens "kérdésfelvetés" hívei.

    A rajztanárságtól az alkotásig nem sok lépés az út. Ám ezt a kevés lépést megtenni szükségeltetik az a tehetség, bátorság, önbizalom és a pedagógusétól némileg különböző indíttatású közlési vágy, amely a rajztanárt az alkotás útjára vezeti.
    S hogy melyikük hol tart ezen az úton, a kiállítást végigszemlélve az is kiderül.
    Bazsóné Nagy Gabriella a legtöbb technikát - olaj, akvarell, akrill, szén és pasztell - kipróbáló, vagy legalább is ezen a tárlaton bemutató alkotó. Ugyanakkor tájképeket, csendéleteket, soproni és Sopron környéki épületeket, portrékat megjelenítő változatos tematikájú képei tanúsága szerint, a megoldások és megfogalmazások folyamatos útkeresése munkássága során még korántsem zárult le, talán ő az, akinek képeiben leginkább felismerhető a pedagógus. Igen találóan fogalmazott a megnyitót tartó Szenkovits Péter - a Kisalföld szerkesztőségvezetője - amikor új utakat és módszereket keresőként jellemezte Bazsóné Nagy Gabriellát.
    Rennerné Tóth Mária akvarell tájképei és virágcsendéletei egységes stílust, megfogalmazást és szemléletmódot tükröznek. Nyugodt, kiegyensúlyozott alkotások, igen magas-szintű technikai tudással megszerkesztettek és megalkotottak. A kiállítás rendezés során a három alkotó a falfelületen egymás mellé vegyesen rendezett képei közül a Rennerné Tóth Mária alkotásai a tárlat összképéből egységességükben kitűnnek és magukra irányítják a figyelmet. Különösen figyelemreméltó a sárgászöld-kékeszöld átmeneteiben megfogalmazott tájképek különlegesen gazdag színvilága és harmóniája.
    Török Bernadett akvarell tájképeinek tónusai és színei kevésbé telítettek. S míg a tájképek egy részének címe utal arra, hogy azok valamely érzelemhez, személyes lelki élményhez, állapothoz kötődnek, addig az egységesen vörösbe hajló barna tájképben, akárcsak a hasonló színvilágú csendéletben az érzelem a képcímtől elvonatkoztatva van jelen az alkotáson. Török Bernadett ígéretesen alkalmazza a kollázs-technikát.
    A három soproni alkotó rajztanár egymást vállalva és erősítve mutatta meg a soproni közönségnek munkáit, úgy gondolom, hogy hasznos és kellemes pillanatokat szerezve mindazoknak, akik a tárlatot látták.