CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Testvérvárosi küldöttség Sopronban

    Medgyesről, Sopron erdélyi testvérvárosából érkezett az a küldöttség, amely ezúttal 14 medgyesi művész alkotását hozta el városunkba. A küldöttség vezetője Jakab Elek önkormányzati képviselő, az RMDSZ Szeben Megyei képviselője volt, akivel együtt érkezett Balázs Béla képviselő, és négy művész: Ion Constantinescu, Grigorie Muntean, Vasile Popescu és Florea Lupp.
 

Tengerdi Antal alpolgármester köszönti a medgyesi küldöttséget

    A testvérvárosi delegációt Tengerdi Antal alpolgármester és Palotai György a Polgármesteri Hivatal oktatási és egészségügyi iroda vezetője fogadta. A soproni Erdélyi Házban nyílt tárlaton Tengerdi Antal alpolgármester köszönőjében elmondta, hogy a mostani kiállítás egy újabb lépés a testvérvárosi kapcsolatok építésében, amely által a két város ismét közelebb került egymáshoz. A kiállítás képei, a vizuális művészet nyelvén arról szólnak, ahogyan a medgyesiek élnek, éreznek és gondolkoznak, ami alkotásra serkenti őket. Sopron kulturális ügyekért felelős alpolgármestere azt is említette, hogy Sopronban adott a művészi munkához kedvező miliő, ezért egyúttal meghívta a medgyesi művészeket az immár hagyományosnak mondható, nyári soproni alkotótáborba, amelynek résztvevői között eddig is szép számmal voltak a Sopron más testvérvárosaiból érkezők.


Jakab Elek képviselő, a medgyesi küldöttség vezetője

A medgyesi küldöttség nevében Jakab Elek képviselő mondott köszönet a városnak és az Erdélyi Körnek a kiállítás megrendezéséért. Elmondta, hogy a hetvenes évek elején, amikor városunkba szeretett volna utazni, hogy építész-szemmel annak architektúráját tanulmányozza, abban a meglepetésben volt része, hogy - az ismert okokból - nem engedték Sopronba beutazni. Második - hasonlóan kellemetlen - meglepetés 1999-ben érte, amikor a Páneurópai Piknik tíz éves évfordulójának ünnepségén a hivatalos küldöttség tagjaként, vízum hiányában ő maga egyedül nem léphette át a magyar-osztrák határt. A hasonló, emberek mozgásterét is korlátozó politikai és történelmi okok megszüntetésére tett kis lépések között lehetnek a Medgyes-Sopron testvérvárosi kapcsolatokhoz hasonlóak. Hasonló megfontolások is szerepeltek a medgyesiek 1992-es elhatározáskor követett célok között, amikor ők Sopront, - mint Jakab Elek mondta - a legszebb magyar várost választották testvérvárosuknak.
Mindkét település több mint hétszáz éves múltra tekint vissza és a két város között nagyon sok a hasonlóság építészeti szempontból és a lakosság összetételéből adódóan is. A delegáció többi tagja, azok, akik eddig nem jártak Sopronban valóságos megdöbbenéssel konstatálták a két város közötti hasonlóságot.

- 1994-ben, amikor a testvérvárosi kapcsolatot létrehoztuk úgy képzeltük el, hogy az nem csupán a polgármesteri hivatalok szintjén működik majd, hanem abban a lakosságnak is részt kell vennie. Ez lépésről-lépésre sikerült: énekkarok, zenekarok, iskolák közötti kapcsolatok, szakmai továbbképzések bizonyítják ezt. Most úgy gondoltuk, hogy miután a képzőművészek az átlagemberhez képest kissé másként látják a világot, ezért be kellene mutatnunk a két várost egy olyan szemszögből - a művészekéből - amelyből új vonásait lehet mindkét városnak felfedezni. Így jött létre először a soproniak medgyesi kiállítása, amely tulajdonképpen két bemutatkozás volt, hiszen egyrészt közel két és fél hónapig volt látható a soproniak anyaga a Schuler-házban, utána pedig a Millenniumi Magyar Házban, majd ezt követően a Szeben Megyei magyar napokon mutattuk azt be. Ezt követően gondolták úgy a medgyesi művészek, hogy a vállalják a soproni bemutatkozást és megmérettetést, amelynek remélem, hogy további folytatása is lesz, akár más jellegű kapcsolatépítés területén.


Ion Constantinescu festőművész és Jakab Elek átadja Sopronnak a medgyesiek ajándékát

- Én nagyon örvendek, hogy most itt bemutathattuk a medgyesi képzőművészek tevékenységét és ugyanakkor annak pontos tudatában, hogy Sopron tetsvérvárosai közül mi vagyunk azok, akiknek a legtöbbet kell bizonyítaniuk, úgy gondolom, hogy éppen a - kevésbé gazdasági szempontok szerint elbírált és megítélt - képzőművészet révén tudjuk azt megmutatni, hogy vannak értékeink, amelyekből mi is tudunk adni és amire mi is büszkék lehetünk - mondta köszöntő beszédében Jakab Elek.

A medgyesi képzőművészek tárlatát Sz. Nagy Sándor a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg.



2001. november 05., hétfő 08:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület