CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 05., hétfő 08:47


Testvérvárosi küldöttség Sopronban

Testvérvárosi küldöttség Sopronban

    Medgyesről, Sopron erdélyi testvérvárosából érkezett az a küldöttség, amely ezúttal 14 medgyesi művész alkotását hozta el városunkba. A küldöttség vezetője Jakab Elek önkormányzati képviselő, az RMDSZ Szeben Megyei képviselője volt, akivel együtt érkezett Balázs Béla képviselő, és négy művész: Ion Constantinescu, Grigorie Muntean, Vasile Popescu és Florea Lupp.
 

Tengerdi Antal alpolgármester köszönti a medgyesi küldöttséget

    A testvérvárosi delegációt Tengerdi Antal alpolgármester és Palotai György a Polgármesteri Hivatal oktatási és egészségügyi iroda vezetője fogadta. A soproni Erdélyi Házban nyílt tárlaton Tengerdi Antal alpolgármester köszönőjében elmondta, hogy a mostani kiállítás egy újabb lépés a testvérvárosi kapcsolatok építésében, amely által a két város ismét közelebb került egymáshoz. A kiállítás képei, a vizuális művészet nyelvén arról szólnak, ahogyan a medgyesiek élnek, éreznek és gondolkoznak, ami alkotásra serkenti őket. Sopron kulturális ügyekért felelős alpolgármestere azt is említette, hogy Sopronban adott a művészi munkához kedvező miliő, ezért egyúttal meghívta a medgyesi művészeket az immár hagyományosnak mondható, nyári soproni alkotótáborba, amelynek résztvevői között eddig is szép számmal voltak a Sopron más testvérvárosaiból érkezők.


Jakab Elek képviselő, a medgyesi küldöttség vezetője

A medgyesi küldöttség nevében Jakab Elek képviselő mondott köszönet a városnak és az Erdélyi Körnek a kiállítás megrendezéséért. Elmondta, hogy a hetvenes évek elején, amikor városunkba szeretett volna utazni, hogy építész-szemmel annak architektúráját tanulmányozza, abban a meglepetésben volt része, hogy - az ismert okokból - nem engedték Sopronba beutazni. Második - hasonlóan kellemetlen - meglepetés 1999-ben érte, amikor a Páneurópai Piknik tíz éves évfordulójának ünnepségén a hivatalos küldöttség tagjaként, vízum hiányában ő maga egyedül nem léphette át a magyar-osztrák határt. A hasonló, emberek mozgásterét is korlátozó politikai és történelmi okok megszüntetésére tett kis lépések között lehetnek a Medgyes-Sopron testvérvárosi kapcsolatokhoz hasonlóak. Hasonló megfontolások is szerepeltek a medgyesiek 1992-es elhatározáskor követett célok között, amikor ők Sopront, - mint Jakab Elek mondta - a legszebb magyar várost választották testvérvárosuknak.
Mindkét település több mint hétszáz éves múltra tekint vissza és a két város között nagyon sok a hasonlóság építészeti szempontból és a lakosság összetételéből adódóan is. A delegáció többi tagja, azok, akik eddig nem jártak Sopronban valóságos megdöbbenéssel konstatálták a két város közötti hasonlóságot.

- 1994-ben, amikor a testvérvárosi kapcsolatot létrehoztuk úgy képzeltük el, hogy az nem csupán a polgármesteri hivatalok szintjén működik majd, hanem abban a lakosságnak is részt kell vennie. Ez lépésről-lépésre sikerült: énekkarok, zenekarok, iskolák közötti kapcsolatok, szakmai továbbképzések bizonyítják ezt. Most úgy gondoltuk, hogy miután a képzőművészek az átlagemberhez képest kissé másként látják a világot, ezért be kellene mutatnunk a két várost egy olyan szemszögből - a művészekéből - amelyből új vonásait lehet mindkét városnak felfedezni. Így jött létre először a soproniak medgyesi kiállítása, amely tulajdonképpen két bemutatkozás volt, hiszen egyrészt közel két és fél hónapig volt látható a soproniak anyaga a Schuler-házban, utána pedig a Millenniumi Magyar Házban, majd ezt követően a Szeben Megyei magyar napokon mutattuk azt be. Ezt követően gondolták úgy a medgyesi művészek, hogy a vállalják a soproni bemutatkozást és megmérettetést, amelynek remélem, hogy további folytatása is lesz, akár más jellegű kapcsolatépítés területén.


Ion Constantinescu festőművész és Jakab Elek átadja Sopronnak a medgyesiek ajándékát

- Én nagyon örvendek, hogy most itt bemutathattuk a medgyesi képzőművészek tevékenységét és ugyanakkor annak pontos tudatában, hogy Sopron tetsvérvárosai közül mi vagyunk azok, akiknek a legtöbbet kell bizonyítaniuk, úgy gondolom, hogy éppen a - kevésbé gazdasági szempontok szerint elbírált és megítélt - képzőművészet révén tudjuk azt megmutatni, hogy vannak értékeink, amelyekből mi is tudunk adni és amire mi is büszkék lehetünk - mondta köszöntő beszédében Jakab Elek.

A medgyesi képzőművészek tárlatát Sz. Nagy Sándor a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg.