CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Sopronban tartották az 1956-os forradalom megyei ünnepségét

Az 1956-os forradalom megyei emlékünnepségének ebben az évben Sopron adott helyet, ahol a Nyugat-Magyarországi Egyetem kertjében Dr. Iváncsics János rektorhelyettes beszédében az egyetem megbízott vezetőjeként és egykori diákként is emlékezett a 45 évvel ezelőtti történtekre. Elmondta, hogy a megemlékezés során elhelyezett márványtábla emlékeztet, arra, hogy a Győrben, Sopronban, és Mosonmagyaróváron zajló események során a soproni egyetemi ifjúság ugyanúgy magáévá tette a Műegyetemtől elindult forradalmi eszméket, mint ahogyan azt a debreceniek, a szegediek is tették. Azonban - egészen különleges módon - Sopronban a józanság, a megfontoltság és az előrelátás uralkodott a cselekedeteken. Nagyon nagy érdeme a soproni tanári karnak és a tanuló ifjúságnak, hogy az eseményeket igyekeztek józanul értékelni és itt, a rendkívüli módon exponált határszélen sikerült elkerülni a tragikus eseményeket.
- Az emlékezés szót hangsúlyozom, hiszen ha nem megy feledésbe egy esemény, annak a nagyszerűsége fokozódik, a gondolatokban, a fejekben megmarad és akkor örökké friss lesz bennünk - szólt dr. Iváncsics János a megjelentekhez.

Sopron megyei Jogú Város nevében dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

- Nagy öröm számomra, hogy a megye vezetése megtisztelt bennünket, soproniakat azzal, hogy a megyei ünnepséget Sopronban tartjuk és együtt ünnepelhetünk. Sopron lakossága mindig is őrzi és őrizte magyarságát, ennek tudatában, a magyar nemzethez való tartozás tudatában élte végig az eseményeket. Az 56-os események, a forradalom és szabadságharc emléke a mai generációk felelőssége kell hogy maradjon. Külön örülök annak, hogy a mai ünnepség nem a megszokott helyszínekhez kötődik, hanem itt az egyetemnek, annak az oktatási intézménynek a kertjében történik, amelynek hallgatói annak idején ugyancsak részt vettek és komoly nyomot hagytak az események alakulásában.

A továbbiakban a soproni polgármester hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egységben van a város abban, ahogyan nemzeti ünnepeinket megtartja. Nagy jelentőségűnek nevezte a tényt, hogy a megye Sopronnal, Sopronban ünnepel.

Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés elnöke az 1956-os események jelentőségét méltatva írók, politikusok, közéleti személyiségek szavaiból, írásaiból idézve állította szembe a nép mindenkori szabadságvágyát a zsarnok hatalommal. Az 1956 októberi eseményeket bemutatva Bibót idézte:

- Megrendítő és csodálatos volt a felkelt nép emberséges, bölcs és különböztetni kész magatartása mellyel csupán a leigázó idegen hatalom és a hazai hóhér különítményesek ellen fordult. Tehát a nép tudta mit csinál, tudta, hogy ki ellen harcol, tudta, hogy merre van a szabadság, hogy merre van az igaz út. És mégis bűnhődnünk kellett. Bűnhődnünk olyasvalamiért, ami csak egy pillanatra volt a miénk. Történelmi léptékkel mérve csak egy röpke pillanatra.

A harcokban kettőezer-kétszázan estek el Budapesten, és több százan vidéken. Húszezer ember sebesült meg és több, mind kétszázezer honfitársunk tántorgott ki az országból. A megtorlások után 368 embert ítéltek halálra, közülük kétszázhuszonkilencet ki is végeztek. Több mint húszezren kerültek börtönbe, csak Sopronból több, mind négyezren mentek el. Nagy vesztessége volt ez a nemzetnek.

- De Hruscsov hiába gondolkodott úgy, mint ahogyan azt megtanította neki a kommunista ideológia, az idő győzedelmeskedett, mint ahogy ezt már évszázadokkal korábban Victor Hugo is megfogalmazta: Nincs hadsereg, amely ellent tudna állni egy olyan eszmének, amelynek elérkezett az ideje. Igaz, történelmi léptékben került sor arra, hogy a szabadságban kiharcolt jogainkat megkaphassuk. 1990-ben, szabad választásokon a magyar nép a szabad Magyarország mellett döntött. Gyurkovics Tibor mondja: az 1956-os forradalom sebéből még szivárog a vér, a szeme sarkában még mindig ott egy könnycsepp. Emlékeznünk kell, hiszen ez a seb bennünk is megvan még.

És minden idézet és emberi bölcselet mellett a Szentírásban több ezer éves gondolataira figyelve gyűjtsünk erőt, nem a bosszúhoz, hanem ahhoz, hogy napról napra tehessük a dolgunkat. Tanítjuk a gyermekeinket a szabadság védelmére őseink tiszteletére, őrizni az emlékezetet, és arra, hogy ne töröljék le azt a könnycseppet.

Az ünnepség dr. Varga Ferenc egyetemi tanár személyes hangvételű visszaemlékezésével folytatódott, amelyet követően ünnepelyésen leleplezték a forradalomban résztvevő egykori soproni diákoknak emléket állító márványtáblát, annak az épületnek a falán, amelyben 1956 október 24 és november 4. között az Egyetemi Forradalmi Tanács működött..


 



2001. oktĂłber 24., szerda 21:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület