CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. oktĂłber 24., szerda 21:00


Sopronban volt a megyei ünnepség

Sopronban tartották az 1956-os forradalom megyei ünnepségét

Az 1956-os forradalom megyei emlékünnepségének ebben az évben Sopron adott helyet, ahol a Nyugat-Magyarországi Egyetem kertjében Dr. Iváncsics János rektorhelyettes beszédében az egyetem megbízott vezetőjeként és egykori diákként is emlékezett a 45 évvel ezelőtti történtekre. Elmondta, hogy a megemlékezés során elhelyezett márványtábla emlékeztet, arra, hogy a Győrben, Sopronban, és Mosonmagyaróváron zajló események során a soproni egyetemi ifjúság ugyanúgy magáévá tette a Műegyetemtől elindult forradalmi eszméket, mint ahogyan azt a debreceniek, a szegediek is tették. Azonban - egészen különleges módon - Sopronban a józanság, a megfontoltság és az előrelátás uralkodott a cselekedeteken. Nagyon nagy érdeme a soproni tanári karnak és a tanuló ifjúságnak, hogy az eseményeket igyekeztek józanul értékelni és itt, a rendkívüli módon exponált határszélen sikerült elkerülni a tragikus eseményeket.
- Az emlékezés szót hangsúlyozom, hiszen ha nem megy feledésbe egy esemény, annak a nagyszerűsége fokozódik, a gondolatokban, a fejekben megmarad és akkor örökké friss lesz bennünk - szólt dr. Iváncsics János a megjelentekhez.

Sopron megyei Jogú Város nevében dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

- Nagy öröm számomra, hogy a megye vezetése megtisztelt bennünket, soproniakat azzal, hogy a megyei ünnepséget Sopronban tartjuk és együtt ünnepelhetünk. Sopron lakossága mindig is őrzi és őrizte magyarságát, ennek tudatában, a magyar nemzethez való tartozás tudatában élte végig az eseményeket. Az 56-os események, a forradalom és szabadságharc emléke a mai generációk felelőssége kell hogy maradjon. Külön örülök annak, hogy a mai ünnepség nem a megszokott helyszínekhez kötődik, hanem itt az egyetemnek, annak az oktatási intézménynek a kertjében történik, amelynek hallgatói annak idején ugyancsak részt vettek és komoly nyomot hagytak az események alakulásában.

A továbbiakban a soproni polgármester hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egységben van a város abban, ahogyan nemzeti ünnepeinket megtartja. Nagy jelentőségűnek nevezte a tényt, hogy a megye Sopronnal, Sopronban ünnepel.

Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés elnöke az 1956-os események jelentőségét méltatva írók, politikusok, közéleti személyiségek szavaiból, írásaiból idézve állította szembe a nép mindenkori szabadságvágyát a zsarnok hatalommal. Az 1956 októberi eseményeket bemutatva Bibót idézte:

- Megrendítő és csodálatos volt a felkelt nép emberséges, bölcs és különböztetni kész magatartása mellyel csupán a leigázó idegen hatalom és a hazai hóhér különítményesek ellen fordult. Tehát a nép tudta mit csinál, tudta, hogy ki ellen harcol, tudta, hogy merre van a szabadság, hogy merre van az igaz út. És mégis bűnhődnünk kellett. Bűnhődnünk olyasvalamiért, ami csak egy pillanatra volt a miénk. Történelmi léptékkel mérve csak egy röpke pillanatra.

A harcokban kettőezer-kétszázan estek el Budapesten, és több százan vidéken. Húszezer ember sebesült meg és több, mind kétszázezer honfitársunk tántorgott ki az országból. A megtorlások után 368 embert ítéltek halálra, közülük kétszázhuszonkilencet ki is végeztek. Több mint húszezren kerültek börtönbe, csak Sopronból több, mind négyezren mentek el. Nagy vesztessége volt ez a nemzetnek.

- De Hruscsov hiába gondolkodott úgy, mint ahogyan azt megtanította neki a kommunista ideológia, az idő győzedelmeskedett, mint ahogy ezt már évszázadokkal korábban Victor Hugo is megfogalmazta: Nincs hadsereg, amely ellent tudna állni egy olyan eszmének, amelynek elérkezett az ideje. Igaz, történelmi léptékben került sor arra, hogy a szabadságban kiharcolt jogainkat megkaphassuk. 1990-ben, szabad választásokon a magyar nép a szabad Magyarország mellett döntött. Gyurkovics Tibor mondja: az 1956-os forradalom sebéből még szivárog a vér, a szeme sarkában még mindig ott egy könnycsepp. Emlékeznünk kell, hiszen ez a seb bennünk is megvan még.

És minden idézet és emberi bölcselet mellett a Szentírásban több ezer éves gondolataira figyelve gyűjtsünk erőt, nem a bosszúhoz, hanem ahhoz, hogy napról napra tehessük a dolgunkat. Tanítjuk a gyermekeinket a szabadság védelmére őseink tiszteletére, őrizni az emlékezetet, és arra, hogy ne töröljék le azt a könnycseppet.

Az ünnepség dr. Varga Ferenc egyetemi tanár személyes hangvételű visszaemlékezésével folytatódott, amelyet követően ünnepelyésen leleplezték a forradalomban résztvevő egykori soproni diákoknak emléket állító márványtáblát, annak az épületnek a falán, amelyben 1956 október 24 és november 4. között az Egyetemi Forradalmi Tanács működött..