CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Könyvismertető
Jelenits István OSchP: Küldetésben

Az ismert piarista, volt rendfőnök, magyartanár műveinek összegyűjtött sorozata a harmadik kötethez érkezett 2000-ben, az Új Ember Kiadónál, ahol a szerző két legismertebb műve, az Élet és evangélium valamint a Betű és lélek többszöri kiadása után kezdődött a sorozat. Első darabja a Kinyilatkoztatás és emberi szó addigi bibliai és teológiai tanulmányait gyűjti össze, míg Az ének varázsa irodalmi tanulmányokat, verselemzéseket, rövid arcképeket foglal egybe.

A most megjelent kötetben a piarista tanár, az ifjúság nevelője és sokuknak lelki atyja, a többszörös rendszerváltozást generációk váltásában megélő ember mondja el gondolatait a nevelésről, ha úgy tetszik, az általános és vallási nevelésről, híven szerzőjének nyitottságához, "dialógusképességéhez", általános társadalmi elfogadottságához.
Hűen a felsorolt örökség szellemi tartalmához fogalmazza meg a tennivalókat a gyakorlati kézikönyvként is minden szülő által forgatható kötetben. Nem tagadja egy pillanatig sem, hogy mindenkori célja - az egyéniség tiszteletben tartása mellett - az Isten közelébe irányítás. Ez azonban mindig mentes az erőszaktól, alkalmazkodik a kor szóhasználatához, és sorra idézi a II. Vaticanum sorait, mint annak egyik legjobb ismerője és gyakorlati megvalósítója.
Sok újságcikk és riport, média-beli szereplés után is kimondható lett volna már a következtetés, amit ezen könyv sorai között is olvasva csak megerősíthetünk. Szerzőjük mindig kedves mosolyát és a gondolkodáskor - mindenki igazi partnerként fogadásakor - kicsit ráncolt homlokát, összehúzott szemét magunk előtt látva fogalmazódik meg a mondat: méltán örülhet mindenki, aki fiatalként vagy felnőttként, de Jelenits tanár úr "iskolájába" járhat.
Ebbe az iskolába "iratkozik be" mindenki, aki e kötetet kézbeveszi és figyelmesen elolvassa.
- DI -



2001. október 22., hétfő 11:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület