CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. október 22., hétfő 11:52


Könyvismertető

Könyvismertető
Jelenits István OSchP: Küldetésben

Az ismert piarista, volt rendfőnök, magyartanár műveinek összegyűjtött sorozata a harmadik kötethez érkezett 2000-ben, az Új Ember Kiadónál, ahol a szerző két legismertebb műve, az Élet és evangélium valamint a Betű és lélek többszöri kiadása után kezdődött a sorozat. Első darabja a Kinyilatkoztatás és emberi szó addigi bibliai és teológiai tanulmányait gyűjti össze, míg Az ének varázsa irodalmi tanulmányokat, verselemzéseket, rövid arcképeket foglal egybe.

A most megjelent kötetben a piarista tanár, az ifjúság nevelője és sokuknak lelki atyja, a többszörös rendszerváltozást generációk váltásában megélő ember mondja el gondolatait a nevelésről, ha úgy tetszik, az általános és vallási nevelésről, híven szerzőjének nyitottságához, "dialógusképességéhez", általános társadalmi elfogadottságához.
Hűen a felsorolt örökség szellemi tartalmához fogalmazza meg a tennivalókat a gyakorlati kézikönyvként is minden szülő által forgatható kötetben. Nem tagadja egy pillanatig sem, hogy mindenkori célja - az egyéniség tiszteletben tartása mellett - az Isten közelébe irányítás. Ez azonban mindig mentes az erőszaktól, alkalmazkodik a kor szóhasználatához, és sorra idézi a II. Vaticanum sorait, mint annak egyik legjobb ismerője és gyakorlati megvalósítója.
Sok újságcikk és riport, média-beli szereplés után is kimondható lett volna már a következtetés, amit ezen könyv sorai között is olvasva csak megerősíthetünk. Szerzőjük mindig kedves mosolyát és a gondolkodáskor - mindenki igazi partnerként fogadásakor - kicsit ráncolt homlokát, összehúzott szemét magunk előtt látva fogalmazódik meg a mondat: méltán örülhet mindenki, aki fiatalként vagy felnőttként, de Jelenits tanár úr "iskolájába" járhat.
Ebbe az iskolába "iratkozik be" mindenki, aki e kötetet kézbeveszi és figyelmesen elolvassa.
- DI -