CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Jó reggelt, harmonikások!
Muzsika és barátság a Német Kultúra Hetén

Az írásos meghívók időnként megtréfálják az embert Sopronban. A múltkor az időpont nem egyezett bizonyos rendezvénnyel. A VI. Német Kultúra Hete keretében a hét végén megtartott tangóharmonika bemutatónak a színhelye volt másutt, mint ahova meghirdették. Egészen szórakoztatónak tűnt az októberi verőfényben a szembekötősdi. Míg egyes érdeklődők a patinás Fő téren várakoztak a kezdésre, a Várkerület gödörben javában állt a bál. Húzták-vonták a harmonikások a színpadon. Csak remélhetjük, hogy az a kedves nyugdíjas pesti házaspár is időben odaért, akik felső fokon áradoztak az előző esti gálakoncertről, amelyet Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere nyitott meg ünnepélyesen.

A lipcsei Antje Rossburger valószínűleg semmit nem vett észre az egészből. Az öt éve alapított Fröhlicher Akkordeon Express szervezőjeként társulata fellépésére készült a várfal tövében, amikor megszólítottuk.
- Másodszor vagyok itt a német kultúra hetén, fantasztikus a hangulat - áradozott. - A magyarok rendkívül nyitottak. Magam is harmonikázok, tíz éve váltottam át a szaxofonról, amelyen tizenhat esztendeje játszom. Az együttesünk kilencven tagú, de most negyvenöten jöttünk Sopronba. A komoly zenét kivéve szinte minden szerepel a repertoáron a rocktól a gospelig. Két gyermekemmel együtt lépek fel, a férjem most otthon maradt. A harmonika kitűnő hangszer. Mindenkinek ajánlható a hangszeres zenetanulás első lépcsőjeként.
Antje Rossburger eredeti foglalkozása ápolónő, ma már azonban muzsikálásból él. Ünnepi alkalmakkor sokfelé hivják. Ilyenkor fogja a hangszert és boldogan megy.
Nehéz szavakban visszaadni, milyen hangulatot tud teremteni ötven-hetven formaruhába öltözött harmonikás dobossal, gitárossal kiegészülve lendületes karmesteri irányítással. Rock-koncerten szokott a közönség olyan tetszésnyilvánítást tanúsítani, mint amilyen a szintén németországi, Oberlausitzből érkezett Akkordeon Harmonie Oderwitz produkcióját kísérte. Sopron határszéli fekvéséből adódóan a magyarokon kívül rengeteg osztrák volt kíváncsi az eseményre.
Cseh Istvánné, a Soproni Német Kisebbségi Önkormányzat munkatársa láthatóan elégedett volt a hangulattal. Szívesen mesélt a német kultúrhét kezdeteiről.
- A rendezvényt annak idején Krisch Magdolna, a Sopron és Környéke Kultúrklub elnöke, a városi német kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese kezdeményezte - mondta. - Az ötletet örömmel fogadták a határon innen és a határon túl. A soproni önkormányzat is felkarolta. Ő bocsátotta rendelkezésre például a színpadot. Az események két fordulóban zajlanak. Áprilisban a kórusok találkozójára került sor, most a tangóharmonikások jöttek el Németországból, Dél-Burgenlandból. Az anyagi fedezetet részben a hazai németek teremtik elő, részben különböző pályázati lehetőségek adják.
Czuporné Kálmán Judit, a lipcsei együttes idegenvezetője még elmondta, hogy a nyolcnapos magyarországi tartózkodás alatt Sopronon kívül Hévízen, Bükfürdőn, Budapesten is fellépnek.
- Mind a sport, mind a zene alkalmas arra, hogy ezekben a feszült időkben az embereket megpróbálja közelebb hozni egymáshoz - tette hozzá kérés nélkül.
Mivel ugyanazon bolygón élünk, az érzékeny Európának is a legérzékenyebb közepén, nyugodtan oszthatjuk a véleményét.

P. M.



2001. oktĂłber 16., kedd 13:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület