CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. oktĂłber 16., kedd 13:30


Jó reggelt, harmonikások!

Jó reggelt, harmonikások!
Muzsika és barátság a Német Kultúra Hetén

Az írásos meghívók időnként megtréfálják az embert Sopronban. A múltkor az időpont nem egyezett bizonyos rendezvénnyel. A VI. Német Kultúra Hete keretében a hét végén megtartott tangóharmonika bemutatónak a színhelye volt másutt, mint ahova meghirdették. Egészen szórakoztatónak tűnt az októberi verőfényben a szembekötősdi. Míg egyes érdeklődők a patinás Fő téren várakoztak a kezdésre, a Várkerület gödörben javában állt a bál. Húzták-vonták a harmonikások a színpadon. Csak remélhetjük, hogy az a kedves nyugdíjas pesti házaspár is időben odaért, akik felső fokon áradoztak az előző esti gálakoncertről, amelyet Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere nyitott meg ünnepélyesen.

A lipcsei Antje Rossburger valószínűleg semmit nem vett észre az egészből. Az öt éve alapított Fröhlicher Akkordeon Express szervezőjeként társulata fellépésére készült a várfal tövében, amikor megszólítottuk.
- Másodszor vagyok itt a német kultúra hetén, fantasztikus a hangulat - áradozott. - A magyarok rendkívül nyitottak. Magam is harmonikázok, tíz éve váltottam át a szaxofonról, amelyen tizenhat esztendeje játszom. Az együttesünk kilencven tagú, de most negyvenöten jöttünk Sopronba. A komoly zenét kivéve szinte minden szerepel a repertoáron a rocktól a gospelig. Két gyermekemmel együtt lépek fel, a férjem most otthon maradt. A harmonika kitűnő hangszer. Mindenkinek ajánlható a hangszeres zenetanulás első lépcsőjeként.
Antje Rossburger eredeti foglalkozása ápolónő, ma már azonban muzsikálásból él. Ünnepi alkalmakkor sokfelé hivják. Ilyenkor fogja a hangszert és boldogan megy.
Nehéz szavakban visszaadni, milyen hangulatot tud teremteni ötven-hetven formaruhába öltözött harmonikás dobossal, gitárossal kiegészülve lendületes karmesteri irányítással. Rock-koncerten szokott a közönség olyan tetszésnyilvánítást tanúsítani, mint amilyen a szintén németországi, Oberlausitzből érkezett Akkordeon Harmonie Oderwitz produkcióját kísérte. Sopron határszéli fekvéséből adódóan a magyarokon kívül rengeteg osztrák volt kíváncsi az eseményre.
Cseh Istvánné, a Soproni Német Kisebbségi Önkormányzat munkatársa láthatóan elégedett volt a hangulattal. Szívesen mesélt a német kultúrhét kezdeteiről.
- A rendezvényt annak idején Krisch Magdolna, a Sopron és Környéke Kultúrklub elnöke, a városi német kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese kezdeményezte - mondta. - Az ötletet örömmel fogadták a határon innen és a határon túl. A soproni önkormányzat is felkarolta. Ő bocsátotta rendelkezésre például a színpadot. Az események két fordulóban zajlanak. Áprilisban a kórusok találkozójára került sor, most a tangóharmonikások jöttek el Németországból, Dél-Burgenlandból. Az anyagi fedezetet részben a hazai németek teremtik elő, részben különböző pályázati lehetőségek adják.
Czuporné Kálmán Judit, a lipcsei együttes idegenvezetője még elmondta, hogy a nyolcnapos magyarországi tartózkodás alatt Sopronon kívül Hévízen, Bükfürdőn, Budapesten is fellépnek.
- Mind a sport, mind a zene alkalmas arra, hogy ezekben a feszült időkben az embereket megpróbálja közelebb hozni egymáshoz - tette hozzá kérés nélkül.
Mivel ugyanazon bolygón élünk, az érzékeny Európának is a legérzékenyebb közepén, nyugodtan oszthatjuk a véleményét.

P. M.