CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Sopron Város Bora 2001

    Szeptember 26-án a Sopron Szálló adott otthont az idei Sopron Város Bora cím elnyeréséért - 2000. után immár második alkalommal -  kiírt borversenynek, amelyre ezúttal tíz soproni borosgazda tizenkét Soproni Kékfrankossal nevezett be.


Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszönti a megjelenteket

    A zsűri elnöke, dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere, a Magyar Borvárosok Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy 2001-ben a nyertes bor palackozásán a soproni népszavazás nyolcvanadik évének jubileuma is feltüntetésre kerül, így az ünnepi évfordulót külön is szolgálni fogja.


A sorszámok sorsolásának pillanata

    A tizenkét megjelent zsűritag 100 pontos bírálati rendszerben, az országos borbírálói rend alapján, a helyszínen kisorsolt sorrendben kóstolta meg a tizenkét bort. A sorsolást követően a zsűri tagjai a borokról a kisorsolt sorszámon kívül semmilyen más információval - még az évjárattal sem - rendelkeztek.


Dolgozik a zsűri

    A borbírálat három fő szempont szerint történt. A megjelenés (tisztaság, szín), az illat (intenzitás, karakteresség, minőség), a zamat (intenzitás, karakteresség, minőség, ízhosszúság). Ezeket a jellemzőket a kiváló, az igen jó, a jó és az elégséges minősítéseknek megfelelő pontszámokkal egyenként pontozták a zsűritagok; a pontok boronként összesítésre kerültek.
Hogy a viszonyítás lehetősége megmaradjon, a már kóstolt borokat akár mind az asztalon lehetett tartani.
A megmérettetést követően négy bor ért el egymáshoz annyira közeli pontszámot, hogy ezeket a zsűri kikérte egy újbóli bírálásra.


A kulisszák mögött

Mindezek után alakult ki a megmérettetés végleges eredménye: a 2001-es esztendőben a Sopron Város Bora címet a Princzes Család 2000-es évjáratú Soproni Kékfrankosa nyerte el 92 ponttal. További helyezettek: Iváncsics & Roll Vállalkozás '99-es Soproni Kékfrankos (90,4 pont), Sop-Vin Kft. '99-es Soproni Kékfrankos (90,1 pont), Weninger Kft. '99-es Soproni Kékfrankos (89,9 pont).

Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke a borversenyről elmondta:


Molnár Tibor "munka" közben

- Örömünkre szolgált, hogy ma második alkalommal kóstolhattuk a Kékfrankosokat, amelyek közül a város borát kiválaszthattuk. Mind a 12 induló tisztességes, jó borokat adott. A versenyt mindenképpen az döntötte el, hogy melyik bíró melyik jellemzőre figyelt jobban, mert ahhoz képest, hogy ki mit keres a borban, másképp bírál. Van olyan, aki az érettebb illatot szereti, vagy a fejlettebb bukét, esetleg inkább egy nagyon érdekes gyümölcsillatot keres. Általában a bíráló bizottság nagyon együtt volt, ezt bizonyítja, hogy  a legalacsonyabb pontszám 84,3, a legmagasabb pedig 92 pont volt. Ebbe a tartományba végül is ezüst és arany érmes borok kerültek, sőt a 92 pont már a nagy arany érmet jelenti.
Gratulálok a résztvevőknek és külön a nyertesnek, és annak is örülök, hogy a város felkarolta a Soproni Kékfrankos ügyét azzal, hogy a Sopronba érkező vendégeket Soproni Kékfrankossal kínálja és ajándékozza meg.
Arra a kérdésre, hogy ő maga hogyan zsűrizett, Molnár Tibor elmondta, hogy ő személy szerint a Hauer Pince Kékfrankosának adta a legmagasabb pontszámot, amelyről - stílusát és ízvilágát egybevetve - egyébként azt gondolta, hogy a Weninger család bora.

Princzes Ferenc borosgazda a 2001. esztendőben Sopron Város Borának termelője szintén megosztotta néhány gondolatát a cyberpress olvasóival:


Princzes Ferenc a nyertes borral

- A szőlővel való kapcsolatom már nagyon régi. Nagyszüleim, szüleim is már a szőlővel és a borral foglalkoztak, és nekem gyermekkorom óta nagyon természetes volt a szőlővel való foglalkozás meg az is, hogy édesapámnak a pincében mindig segítettem. A szőlő, a bor eddig egész életemben végigkísért, és ez így lesz már ezután is.
Szüleim 1959 óta termelőszövetkezetben dolgoztak, a Kurucdombon laktunk, akkor háztájink volt. Amikor elértük a 18 éves kort, nekünk gyerekeknek is vettek a szüleink szőlőst. Abban az időszakban mind a Fertő partján volt a szőlősünk, ezért nagyon jól ismerem a Fertő minden adottságát, klímáját. Legtöbb szőlőm most már nem a Fertőn van; családommal 2 hektáros területen: a Kékfrankos mellett Tramini, Zöld Veltelini, Zweigelt, Cabernet Sauvignon és Merlot szőlőm és természetesen palackozott borom is van. A borozóban már eljutottunk arra a szintre, hogy nem azt kérdezzük a vendégtől, hogy fehéret, vagy vöröset kér, hanem milyen fajta bort kíván - cuvé, barique - a megfelelő kínálatból.

Princzes Ferenc bora a borverseny nevezési listáján Princzes Család néven szerepelt.
Ezzel Princzes Ferenc is az eredményhirdetéskor szembesült, ám mint mondja, ez a megnevezés nagyon korrekt.
- Ha jól utánagondolok, a szőlővel én foglalkozom, a feleségem a borozóval, van egy vinotékánk, amellyel a lányom foglalkozik, tehát az egész család ott van a szőlő meg a bor közelében. Tényleg ez az egész család összefogásának, munkájának az eredménye.
A jó időjárás és minden külső körülmény mellett az, amit az ember még saját erejéből a bor minőségéhez hozzá tud adni: egyrészt a megfelelő tisztaság. Másrészt, mivel a bor egész életében él, mindig a megfelelő időszakban, időpontban a borral foglalkozni - fejtés, derítés szűrés, lepalackozás - kell. Ezek olyan dolgok, amelyekkel az ember pozitív vagy negatív irányba maga is befolyásolni tudja a bor minőségét.

Princzes Ferenctől gyakran megkérdezik azt is, hogy melyik a kedvenc bora.
- Hangulattól függően szívesen iszom a rosét, ízlik a Tramini, vagy egy barrique bor..

Ma, amikor értesült a megtisztelő cím elnyeréséről hol lehetett volna máshol, természetesen éppen a pincében dolgozott.
- De azért gondolatban itt voltam. Nagyon-nagyon örültem az eredménynek. Nem hittem volna, hogy ezt a címet a borom még egyszer megnyeri. Kalapot is emelek a bíráló bizottság előtt, hiszen ezek szerint tényleg korrekt volt ez a borverseny. Tudom, hogy van itt pár nagyon jó bor, amelyek között nincs sok különbség.


2000-ben a Sopron Város Bora címet szintén Princzes Ferenc Kékfrankosa viselte

- A győzelem egy csodálatos dolog, de volt egy másik gondolatom is: az, hogy ugyanez a bor a soproni borversenyen még oklevelet sem kapott, annak ellenére, hogy a soproni borklubban igen jó minősítést kapott. De a fontos mégis az, hogy úgy gondolom, most palackba zárva ez a bor a mostaninál mindig csak finomabb lesz, kerekebb, összetevői mind jobban összeérnek, és remélem, hogy sokaknak még sok élményt ad majd.
Egy Kékfrankosnak, szerintem minimum kell 3-5 év, amikor eléri a csúcspontját; ezt a Soproni Kékfrankosokkal kapcsolatosan nem árt megjegyezni és természetesen kipróbálni.
 
 

***

A Sopron Város Bora borverseny résztvevőinek névsora, borok listája és a versenyen elért pontszámok
 2001. szeptember 26.

Évjárat Megnevezés Termelő Pontszám
1999 Soproni Kékfrankos Weninger 87,1  *(89,9)
1999 Soproni Kékfrankos (barrique) Taschner István 85, 9
2000 Soproni Kékfrankos Hauer Pince 84,7
2000 Soproni Kékfrankos Hauer Pince 86,9
2000 Soproni Kékfrankos Princzes Család 87,5   *(92)
1999 Soproni Kékfrankos Princzes Család 86,1
1999 Soproni Kékfrankos Vincellér-Ház 84,9
1999 Soproni Kékfrankos Sop-Vin Kft. 87,4   *(90,1)
1999 Soproni Kékfrankos Iváncsics c Roll Vállalkozás 87,4    *(90,4)
2000 Soproni Kékfrankos Dr. Szita és Fia Pincészet 84,3
2000 Soproni Kékfrankos Heinervin Kft. 85,9
1999 Soproni Kékfrankos Vinex Kft. 85,8

* Elért pontszámok a második bírálás után.
 

Tóth Éva



2001. szeptember 26., szerda 22:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület