CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Minden anyagban "otthon"

Krupiczer Antal szobrászművész a Körmendi Galériában

A galéria pincetermében örömmel tapasztaltuk a megnyitó napján, hogy onnan eltűnt a múltkor kifogásolt doh-szag. Annál inkább érthető ez az érzés, mert Krupiczer Antal szobrászművész munkái megérdemlik a környezet tisztaságát.


Személyében egy, ma már "kiveszőfélben" levő, Aradon végzett és Nyíregyházán élő alkotót tisztelhetünk, aki faszobrász létére legalább ugyanolyan jól bánik a fémekkel, a rézzel és bronzzal, de ugyanakkor a márványba rejti a megújulást elsősorban kifejező műveit.


A törzsi-vallási, a totemek ősformáit megjelenítő témájú szobrai talán még nem is különböztetnék meg őt a szobrászok többségétől, de a bronz középméretű alkotásokban már a változatosságban is egységes, mindegyikben a szépség más-más oldalát felvonultató egyéniség jelentkezik (Hajlék, Tatárlaki üzenet, Tűz-leső).


A márvány szépsége és formai egyöntetűsége az, mely - úgy látszik - nem vonhatja ki magát a szakma egyetemes szépségideáljából. Talán öntörvényűbb anyag, akár mintázatában determinál formákat, akár az anyag sima és rücskös részeinek aránya önmagában szólal meg.


Ezen anyagból készült térplasztikái, szobrai mindnyájunkat - természetesen - a közelmúlt nagy magyar alkotójára emlékeztetnek, pedig ezek más formák és más mintázatok, de, mint említettem, az anyag különös, magába zárt törvénye, melynek kibontása ezeket, és csak ezeket a formákat tűri meg, a legkonzervatívabb szemlélőt is megindítja.


Érzi, tudja ezt maga a művész is, hiszen a címek is árulkodnak a kategória különösen szép, ugyanakkor gyönyörűen szűk, időben folyamatot kifejező tartalmáról (Párta, Napkelet stb.).


Még egyszer szeretném biztatni a klasszikusokon nevelődött, és "átnyergelni" kevésbé képes korosztály soproni és Sopront látogató tagjait, hogy szánjanak időt ennek (és a másik három) kiállításnak a megtekintésére. Nem fognak csalódni!
- DI -



2001. szeptember 26., szerda 13:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület