CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Környei László intarziái a Pannónia Galériában

Környei László, saját bevallása szerint, 1964-ben azért kezdett el gépészmérnök létére intarzia készítéssel foglalkozni, mert nem tudta volna megvenni azt az intarzia alkotást, amely feleségének akkor igen megtetszett.
Az első műveket aztán sorban követte a többi, és a hobbiból művelt intarzia valóságosan szenvedélyévé vált.
Azután pedig, amint egyre több színű, mintázatú és erezetű faanyagra sikerült szert tennie, úgy támadt mind több és több ötlete, hiszen, mint maga mondja, a kép témáját igazából maga a faanyag sugallja.

Nádor Mara kiállítás-szervező, Környei László intarzia-művész és Szilágyiné Dr. Fodor Zsuzsanna 

Első kiállítására 1968-ban került sor. Azóta Magyarországon és külföldön - Ausztriában, Németországban, Svájcban, Belgiumban - számtalan kiállításon mutatta be alkotásait.
Igen neves művészek intarzia terveinek megvalósítása mellett Környei László munkái több intézményben - Váci Zeneiskola, budapesti Operaház, Átrium Szálló, keszthelyi Helikon Szálló - is megtalálhatók.

A  Pannónia Galériában Nádor Mara kiállítás-szervező nyitotta meg Környei László soproni kiállítását, amelyen
tematikai csoportosításban láthatók a zenéhez, a mitológiához, a természethez kötődő alkotásai, vallási témájú, naturális elemekből építkező és virágokat ábrázoló, valamint elvont, geometrikus motívumokat felhasználó képei. Utazásainak színhelyeit - így Sopront is - szintén intarziás táblaképek örökítik meg.
Hihetetlen mennyiségű - körülbelül nyolcvan-kilencven féle fafajtát használ, amelyek között olyan is van, amelynek akár 50-60 árnyalata is fellelhető; ez magyarázza - egyébként festetlen képeinek - "színgazdagságát".
A rendelkezésére álló faanyag rendszerezett ismeretében a művész már a kép tervezése, a grafika papírra vetése közben pontosan "látja" az éppen odaillő fa "színét".
Kedvelt témáinak a virágábrázolásokat és a legutóbb készült képei közül az esti fény visszaköszönő színárnyalatait igen sikerülten megragadó napnyugtát tartja.
Miután a képet magát ugyanúgy meg kell tervezni, rajzolni, mint egy grafikát, utána pedig fában megvalósítani, ezért Környei László úgy gondolja, hogy a művészeteken belül az általa művelt intarzia a képzőművészet és az iparművészet szerencsés keveréke.
Esztétikai hatásukat tekintve sikerülteknek mindenképpen azok az alkotásai nevezhetők, amelyekben nem akar többet kifejezni annál, mint amire maga a technika is használható.
Ez utóbbiakat szemlélve az alkotó több dologról mindenképpen meggyőzi a látogatót: olyan sokoldalú alkotó műveit látjuk, aki szereti a fát, tökéletesen ismeri a különböző fafajták szín-, és strukturális jellemzőit, és kimerülhetetlen ötletekkel rendelkező kísérletező.
Környei László kiállítása augusztus 31-ig, naponta 9-17 óra között tekinthető meg a Várkerület 75. szám alatti Pannónia Galériában.



2001. augusztus 06., hétfő 00:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület