CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. augusztus 06., hétfő 00:03


Környei László intarziái a Pannónia Galériában

Környei László intarziái a Pannónia Galériában

Környei László, saját bevallása szerint, 1964-ben azért kezdett el gépészmérnök létére intarzia készítéssel foglalkozni, mert nem tudta volna megvenni azt az intarzia alkotást, amely feleségének akkor igen megtetszett.
Az első műveket aztán sorban követte a többi, és a hobbiból művelt intarzia valóságosan szenvedélyévé vált.
Azután pedig, amint egyre több színű, mintázatú és erezetű faanyagra sikerült szert tennie, úgy támadt mind több és több ötlete, hiszen, mint maga mondja, a kép témáját igazából maga a faanyag sugallja.

Nádor Mara kiállítás-szervező, Környei László intarzia-művész és Szilágyiné Dr. Fodor Zsuzsanna 

Első kiállítására 1968-ban került sor. Azóta Magyarországon és külföldön - Ausztriában, Németországban, Svájcban, Belgiumban - számtalan kiállításon mutatta be alkotásait.
Igen neves művészek intarzia terveinek megvalósítása mellett Környei László munkái több intézményben - Váci Zeneiskola, budapesti Operaház, Átrium Szálló, keszthelyi Helikon Szálló - is megtalálhatók.

A  Pannónia Galériában Nádor Mara kiállítás-szervező nyitotta meg Környei László soproni kiállítását, amelyen
tematikai csoportosításban láthatók a zenéhez, a mitológiához, a természethez kötődő alkotásai, vallási témájú, naturális elemekből építkező és virágokat ábrázoló, valamint elvont, geometrikus motívumokat felhasználó képei. Utazásainak színhelyeit - így Sopront is - szintén intarziás táblaképek örökítik meg.
Hihetetlen mennyiségű - körülbelül nyolcvan-kilencven féle fafajtát használ, amelyek között olyan is van, amelynek akár 50-60 árnyalata is fellelhető; ez magyarázza - egyébként festetlen képeinek - "színgazdagságát".
A rendelkezésére álló faanyag rendszerezett ismeretében a művész már a kép tervezése, a grafika papírra vetése közben pontosan "látja" az éppen odaillő fa "színét".
Kedvelt témáinak a virágábrázolásokat és a legutóbb készült képei közül az esti fény visszaköszönő színárnyalatait igen sikerülten megragadó napnyugtát tartja.
Miután a képet magát ugyanúgy meg kell tervezni, rajzolni, mint egy grafikát, utána pedig fában megvalósítani, ezért Környei László úgy gondolja, hogy a művészeteken belül az általa művelt intarzia a képzőművészet és az iparművészet szerencsés keveréke.
Esztétikai hatásukat tekintve sikerülteknek mindenképpen azok az alkotásai nevezhetők, amelyekben nem akar többet kifejezni annál, mint amire maga a technika is használható.
Ez utóbbiakat szemlélve az alkotó több dologról mindenképpen meggyőzi a látogatót: olyan sokoldalú alkotó műveit látjuk, aki szereti a fát, tökéletesen ismeri a különböző fafajták szín-, és strukturális jellemzőit, és kimerülhetetlen ötletekkel rendelkező kísérletező.
Környei László kiállítása augusztus 31-ig, naponta 9-17 óra között tekinthető meg a Várkerület 75. szám alatti Pannónia Galériában.