CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Lezárultak a diplomavédések a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni karain

A diplomamunkákkal "remekelő" hallgatók munkájukkal azt bizonyítják, hogy választott mesterségüket önálló alkotások létrehozására is gyakorolni tudják. A diplomatervek témáját igyekeznek úgy megválasztani, hogy azok a mindennapi életben is hasznosíthatók legyenek. A Faipari Kar Építéstani Tanszékén június 7-én több Sopronnal és a régióval kapcsolatos, figyelemreméltó diplomamunkát védtek meg készítőik.

A fa ma is legkedveltebb építőanyagaink egyike - derült ki Fodor Tamás és Pék Attila faipari mérnök-jelöltek diplomamunkájából. Mindketten fagerendákból összerótt, hagyományos, de a mai követelményeknek is megfelelő "boronafalas" házat konstruáltak. Fodor Attila a nap hőenergiáját hasznosító, csupa üveg "napházat" tervezett Óbudára; Pék Attila pedig több ütemben bővíthető lakóház-családot fejlesztett ki, gondolva azokra, akiknek előbb csak szerény hajlékra futja keresetükből. A mérnökjelölt elképzelései szerint e földszintes házakat tulajdonosaik idővel emletessé bővíthetik, sőt a nagyszülők részére újabb épületrésszel is megtoldhatják a barátságos faépületet.
Dávid Márton faipari mérnökjelölt dr. Somfalvi György irányításával kilátótorony terveit készítette el, Lukács István pedig gyaloghidat tervezett fából. A szellemesen megoldott, szép vonalú hídszerkezet különösen megnyerte a szigorú bírálók tetszését. Milyen jó lenne, ha a festői Bánfalvi-patak szedett-vedett beton hídjai helyett ilyen mutatós szerkezetek biztosítanák a két szemközti part kapcsolatát.
Kolozs Sándor arról írt, hogyan alkalmazzák korunk magyar organikus építészetében a fát. Ezzel kapcsolatban Makovecz Imre építész, az organikus építészet hazai úttörője is fogadta a mérnökjelöltet.
Három környezetmérnök-jelölt is megvédte diplomatervét. Témavezetőjük Oszvald Ferenc volt. Cseh Andrea a természetes építőanyagok örvendetes térhódításáról írt munkájában. Juronits Kinga Fertőd város településszerkezetét elemezte: tanulmányában nagy figyelmet szentelt az Esterházy-kastély és szép parkja településközpont-alakító szerepének. Winkler Anett Vasvár kistérség területfejlesztésének esélyeiről írta tanulmányát: értékes ajánlásait reményeink szerint a térségben élők is megfogadják.
A diplomavédésen dr. Bölcskey Elemér, a Bécsi Műszaki Egyetem építész professzora is részt vett. A jelöltek munkáját a legszigorúbb európai követelmények szem előtt tartásával ítélte meg a bíráló bizottság. A diplomákat a szigorlatok előírásainak sikeres teljesítése után vették át a hallgatók.

Winkler Gábor
 
 



2001. július 02., hétfő 20:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület