CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. július 02., hétfő 20:24


Lezárultak a diplomavédések a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni karain

Lezárultak a diplomavédések a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni karain

A diplomamunkákkal "remekelő" hallgatók munkájukkal azt bizonyítják, hogy választott mesterségüket önálló alkotások létrehozására is gyakorolni tudják. A diplomatervek témáját igyekeznek úgy megválasztani, hogy azok a mindennapi életben is hasznosíthatók legyenek. A Faipari Kar Építéstani Tanszékén június 7-én több Sopronnal és a régióval kapcsolatos, figyelemreméltó diplomamunkát védtek meg készítőik.

A fa ma is legkedveltebb építőanyagaink egyike - derült ki Fodor Tamás és Pék Attila faipari mérnök-jelöltek diplomamunkájából. Mindketten fagerendákból összerótt, hagyományos, de a mai követelményeknek is megfelelő "boronafalas" házat konstruáltak. Fodor Attila a nap hőenergiáját hasznosító, csupa üveg "napházat" tervezett Óbudára; Pék Attila pedig több ütemben bővíthető lakóház-családot fejlesztett ki, gondolva azokra, akiknek előbb csak szerény hajlékra futja keresetükből. A mérnökjelölt elképzelései szerint e földszintes házakat tulajdonosaik idővel emletessé bővíthetik, sőt a nagyszülők részére újabb épületrésszel is megtoldhatják a barátságos faépületet.
Dávid Márton faipari mérnökjelölt dr. Somfalvi György irányításával kilátótorony terveit készítette el, Lukács István pedig gyaloghidat tervezett fából. A szellemesen megoldott, szép vonalú hídszerkezet különösen megnyerte a szigorú bírálók tetszését. Milyen jó lenne, ha a festői Bánfalvi-patak szedett-vedett beton hídjai helyett ilyen mutatós szerkezetek biztosítanák a két szemközti part kapcsolatát.
Kolozs Sándor arról írt, hogyan alkalmazzák korunk magyar organikus építészetében a fát. Ezzel kapcsolatban Makovecz Imre építész, az organikus építészet hazai úttörője is fogadta a mérnökjelöltet.
Három környezetmérnök-jelölt is megvédte diplomatervét. Témavezetőjük Oszvald Ferenc volt. Cseh Andrea a természetes építőanyagok örvendetes térhódításáról írt munkájában. Juronits Kinga Fertőd város településszerkezetét elemezte: tanulmányában nagy figyelmet szentelt az Esterházy-kastély és szép parkja településközpont-alakító szerepének. Winkler Anett Vasvár kistérség területfejlesztésének esélyeiről írta tanulmányát: értékes ajánlásait reményeink szerint a térségben élők is megfogadják.
A diplomavédésen dr. Bölcskey Elemér, a Bécsi Műszaki Egyetem építész professzora is részt vett. A jelöltek munkáját a legszigorúbb európai követelmények szem előtt tartásával ítélte meg a bíráló bizottság. A diplomákat a szigorlatok előírásainak sikeres teljesítése után vették át a hallgatók.

Winkler Gábor