CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


A Magyar Hidrológiai Társaság soproni kitüntetettje: Havas András

    Oldalainkon jó ideje többször szerepeltek már híradások a Magyar Hidrológiai Társaság soproni rendezvényeiről.
    A közelmúltban kaptuk a hírt, hogy igen rangos szakmai elismerésben részesült Havas András, a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének elnöke, akinek eddigi szakmai tevékenységéért Dr. Schafarzik Ferenc emlékérmet adományozott a Magyar Hidrológiai Társaság.
Az 1944-ben alapított díj az egyik legjelentősebb szakmai elismerés, egyrészt, mert azt többnyire évente osztják ki, másrészt, mert a Dr. Schafarzik Ferenc díjjal a vízzel foglalkozó szakterületek valamelyik ágában hosszú időn át elmélyült, magas színvonalú tudományos munkát, oktató és szakirodalmi tevékenységet végző szakember tüntethető ki; Havas András kitüntetésére a javaslatot a MHT Vízellátási szakosztályának elnöke tette.

A kitüntetettet arra kértük, mutassa be a Magyar Hidrológiai Társaság tevékenységét.
- A Magyar Hidrológiai Társaság a legrégebbi tíz magyar szakmai egyesület egyikeként 1949-ben alakult meg. Elődje a Magyarhoni Földtani Társulat Hidrológiai Szakosztálya volt, amely 1917-es működésétől kezdve a vízzel kapcsolatos tudományok terén működő tanárok, tudósok, mérnökök tudományos, szakmai és közéleti tevékenysége részére biztosította azt a közeget, amelyben a hasonló vagy akár a nagyon eltérő munkát végzők nem hivatalos körülmények között, kölcsönösen tájékozódni tudtak egymás eredményeiről.
    Hogy a hidrológiához tartozó tudományok feladatköre, valamint a hidrológia és más tudományok viszonya mennyire szerteágazó és sokrétű, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a társaság legmagasabb szakmai igényeket is kielégítő egységeinek - a tíz központi szakosztálynak - a megléte. Ezekben a szakosztályokban - az árvíz- és belvízvédelem, balneotechnika, hidraulika és műszaki hidrológia, ipari vízgazdálkodás, közgazdaság, limnológia, mezőgazdasági vízgazdálkodás, csatornázás és szennyvíztisztítás, vízellátás, vízépítőipar, vízkémia és víztechnológia - a legspeciálisabb rész-szakterületet művelő is megtalálja azt a közeget, amelyben lehetőség van a tapasztalatok és a tudomány új ismereteinek magas szintű elméleti továbbfejlesztésére vagy gyakorlati hasznosítására.
Tény, hogy a Társaság alakulása óta mindig aktív védelmezője volt a víznek, a vízi környezetnek, a víz szempontjából történő méltó emberi környezet biztosításának. Vízkészleteink, a víz védelme hetven évnél régebbre nyúlik vissza, de a szennyvíz kezelése, elvezetése, tisztítása szintén fél évszázadnál hosszabb ideje jelentkezik a MHT munkájában. A felszíni és felszín alatti vízkészletek védelme mellett például nagy tavaink – Balaton, Fertő, Velencei – egységes környezetük megvédése érdekében is hatalmas munkát fejtett ki a Társaság. Az országosan közel 2400 főből álló tagság a társaságon belül két helyre – szakosztály és terület szerint – regisztrált.

    Havas András több tisztséget töltött be a MHT-ban, amelynek 1979 óta tagja és 1985-tól 1990-ig soproni titkára volt. 1990-től az országos Intéző Bizottság tagjaként 1990 és 1993 között főtitkár-helyettes, 1993-tól 1996-ig országos alelnök. 1996-tól - már második ciklusban – a Vízellátási Szakosztály elnökségi tagja és a Soproni Területi szervezet elnökeként tevékenykedik.

- Hogyan fogadta a kitüntetést?
- Ez a kitüntetés egy abszolút mérce – véli Havas András. Nagyon jó érzéssel tölti el az embert, mert igen jelentős szakmai elismerést jelent. Azt a munkásságát, szakmai ténykedését ismeri el az embernek, amelyben és amelynek él és ami országos jelentőségű.


- Miben speciális a MHT Soproni Területi szervezetének tevékenysége?
- A MHT tevékenységéről általában elmondható, hogy szakmai munkát végez és kétféle irányultsággal dolgozik. Az egyik a szűk, szakmai kérdések megvitatása, a befelé folytatott élet. Azonban vannak olyan témák is, amelyek sokkal szélesebb körű társadalmi érdeklődésre tarthatnak igényt. Mindez természetesen érvényes az 1961-ben alakult MHT Soproni Területi Szervezetének munkájára, amelyben az általánosan megfogalmazott célok mellett hagyományosan négy fő témakör van jelen: a hidrogeológia; ennek az oka, hogy korábban a hidrogeológusok jelentették a társaság bázisát. Egy másik kérdéskör a Fertő tavi limnológia, amellyel a Soproni területi szervezet - tekintettel a földrajzi közelségére - a megalakulása óta hagyományosan foglalkozik, azzal együtt, hogy a Fertő tó a győri Vízügyi Igazgatósághoz tartozik. A győriekkel való együttműködés keretében több, mint tíz éve együtt szervezzük a Fertő ankétot. Ez jó példa a társaság tevékenységére jellemző multidiszciplináris munkára, ha figyelembe vesszük azokat a különálló elemeket - többek között a hínár- és nádasállományra, a halászatra, rekreációs igénybevételre, a Fertő tó hordalék-lerakódására, a vízmérleg összetevőire gondolok - , amelyek együttesen jelentik a Fertő tó életét.

- A harmadik témakör, a hidrológia speciális vállfaja, amelynek Sopron és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen folyó erdőmérnök képzés ad jelentőséget: az erdészeti hidrológia. Minden ősszel a Nyugat-Magyarországi Egyetem előadóinak is lehetőséget adunk ezen a szakterületen elért eredményeik bemutatására.
    A soproni Területi Szervezet negyedik hagyományosnak nevezhető tevékenységi területe, amellyel az egyesület folyamatosan foglalkozik: a víziközművek témaköre. Sopronban a legnagyobb víziközműves cég a Víz- és Csatornamű Rt. A szakág folyamatos és jelentős fejlődésével egyre fontosabbá válik az ívóvízminőség és a szennyvíztisztítás kérdése.

- Az idén a soproniak számára egy nagyon fontos, új kérdéskörrel kezdett el a társaság foglalkozni.
- Miután Sopron vízfolyásai - Ikva patak, Rák patak, Sós patak - tevékenységünknek mindig is aktualitás kérdései voltak, a MHT egy másfajta, olyan tevékenységet is felvállalt az Ikva ügyében, amelyben egy eddiginél aktívabb szerepvállalással - megoldást keres az Ikva-patak Sopron belterületi vízrendezésére. Ez a sokrésztvevős feladat, láthatóan, nem fér bele csak a Vízügyi Igazgatóság vagy csak a Polgármesteri Hivatal valamelyik irodájának a hatáskörébe. Az Ikva-patak Sopron belterületi vízrendezése egy olyan összetett probléma, amelynek csak egyik része a vizesszakma problémája. Az Ikva egyrészt műemléképületek mellett megy el, másrészt létezik egy városrendezési elképzelés, amely szerint sétányt fog a város kialakítani a partján, ami kifezetten célja a területfejlesztésnek.
- A közelmúltban is komoly árvizeket okozott az Ikva. Ez komolyan felveti a Sopron fölötti víztározás kérdését.
Ezért a MHT kezdeményezett egy kerekasztal megbeszélést, amelyre minden érintett felet meghívott, és amelyen egy három fős, operatív csoportot is létrehozott. Most már csak a harmadik aláírás hiányzik arról a megállapodásról, amelyet a Vízügyi Igazgatóság, a Soproni önkormányzat és a MHT Soproni Szervezete kötött, amely alapján várhatóan a folyamat elindul a megoldás felé.
- Ez a megállapodás egy önkéntes megállapodás. A MHT-nak szakmai alapokon szerveződött, országosan bejegyzett, kiemelten közhasznú szervezetként nincsenek jogosítványai. Teljes mértékben civil szervezet, hatni a tagjain keresztül, a szakmai végzettség, érdeklődés és önkéntesség alapján tud, tagjai tulajdonképpen jószolgálati cselekedetet hajtanak végre.
       Talán ennek is tulajdonítható, hogy a szakmában lemerevedett álláspontok kapcsán tárgyalt témák a MHT-ban mindig tárgyalhatók voltak, hiszen a társasági munka önkéntes és az alapja az önkorlátozás és a tolerancia.

    Havas András elnök elmondta azt is, hogy a MHT Soproni Területi szervezete, amely 64 fős tagságával az országban relatíve az egyik legnagyobb; évente 8-10 előadóülést, tanulmányutat szervez, és - az országban talán egyedülálló módon - évente szervez olyan zártkörű összejövetelt, amelyen a társaságban több évtizedes tevékenységet kifejtő tagjai mesélik el életútjukat, pályafutásukat. A MHT Soproni Területi Szervezete ősszel fogja ünnepelni megalakulásának 40. évfordulóját.
A soproni “vizes” szakemberek tevékenysége igen értékes. A magas létszám, a rendezvényszám, a rendezvények látogatottsága, a tagok aktivitása - miután a víz az egész világon az élet alapja - az általuk megvalósított eredmények mindenképp hatnak – közvetve és közvetlenül – minden soproni életkörülményeire.

Tóth Éva



2001. jĂşnius 23., szombat 10:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület