CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. jĂşnius 23., szombat 10:43


A Magyar Hidrológiai Társaság soproni kitüntetettje: Havas András


A Magyar Hidrológiai Társaság soproni kitüntetettje: Havas András

    Oldalainkon jó ideje többször szerepeltek már híradások a Magyar Hidrológiai Társaság soproni rendezvényeiről.
    A közelmúltban kaptuk a hírt, hogy igen rangos szakmai elismerésben részesült Havas András, a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének elnöke, akinek eddigi szakmai tevékenységéért Dr. Schafarzik Ferenc emlékérmet adományozott a Magyar Hidrológiai Társaság.
Az 1944-ben alapított díj az egyik legjelentősebb szakmai elismerés, egyrészt, mert azt többnyire évente osztják ki, másrészt, mert a Dr. Schafarzik Ferenc díjjal a vízzel foglalkozó szakterületek valamelyik ágában hosszú időn át elmélyült, magas színvonalú tudományos munkát, oktató és szakirodalmi tevékenységet végző szakember tüntethető ki; Havas András kitüntetésére a javaslatot a MHT Vízellátási szakosztályának elnöke tette.

A kitüntetettet arra kértük, mutassa be a Magyar Hidrológiai Társaság tevékenységét.
- A Magyar Hidrológiai Társaság a legrégebbi tíz magyar szakmai egyesület egyikeként 1949-ben alakult meg. Elődje a Magyarhoni Földtani Társulat Hidrológiai Szakosztálya volt, amely 1917-es működésétől kezdve a vízzel kapcsolatos tudományok terén működő tanárok, tudósok, mérnökök tudományos, szakmai és közéleti tevékenysége részére biztosította azt a közeget, amelyben a hasonló vagy akár a nagyon eltérő munkát végzők nem hivatalos körülmények között, kölcsönösen tájékozódni tudtak egymás eredményeiről.
    Hogy a hidrológiához tartozó tudományok feladatköre, valamint a hidrológia és más tudományok viszonya mennyire szerteágazó és sokrétű, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a társaság legmagasabb szakmai igényeket is kielégítő egységeinek - a tíz központi szakosztálynak - a megléte. Ezekben a szakosztályokban - az árvíz- és belvízvédelem, balneotechnika, hidraulika és műszaki hidrológia, ipari vízgazdálkodás, közgazdaság, limnológia, mezőgazdasági vízgazdálkodás, csatornázás és szennyvíztisztítás, vízellátás, vízépítőipar, vízkémia és víztechnológia - a legspeciálisabb rész-szakterületet művelő is megtalálja azt a közeget, amelyben lehetőség van a tapasztalatok és a tudomány új ismereteinek magas szintű elméleti továbbfejlesztésére vagy gyakorlati hasznosítására.
Tény, hogy a Társaság alakulása óta mindig aktív védelmezője volt a víznek, a vízi környezetnek, a víz szempontjából történő méltó emberi környezet biztosításának. Vízkészleteink, a víz védelme hetven évnél régebbre nyúlik vissza, de a szennyvíz kezelése, elvezetése, tisztítása szintén fél évszázadnál hosszabb ideje jelentkezik a MHT munkájában. A felszíni és felszín alatti vízkészletek védelme mellett például nagy tavaink – Balaton, Fertő, Velencei – egységes környezetük megvédése érdekében is hatalmas munkát fejtett ki a Társaság. Az országosan közel 2400 főből álló tagság a társaságon belül két helyre – szakosztály és terület szerint – regisztrált.

    Havas András több tisztséget töltött be a MHT-ban, amelynek 1979 óta tagja és 1985-tól 1990-ig soproni titkára volt. 1990-től az országos Intéző Bizottság tagjaként 1990 és 1993 között főtitkár-helyettes, 1993-tól 1996-ig országos alelnök. 1996-tól - már második ciklusban – a Vízellátási Szakosztály elnökségi tagja és a Soproni Területi szervezet elnökeként tevékenykedik.

- Hogyan fogadta a kitüntetést?
- Ez a kitüntetés egy abszolút mérce – véli Havas András. Nagyon jó érzéssel tölti el az embert, mert igen jelentős szakmai elismerést jelent. Azt a munkásságát, szakmai ténykedését ismeri el az embernek, amelyben és amelynek él és ami országos jelentőségű.


- Miben speciális a MHT Soproni Területi szervezetének tevékenysége?
- A MHT tevékenységéről általában elmondható, hogy szakmai munkát végez és kétféle irányultsággal dolgozik. Az egyik a szűk, szakmai kérdések megvitatása, a befelé folytatott élet. Azonban vannak olyan témák is, amelyek sokkal szélesebb körű társadalmi érdeklődésre tarthatnak igényt. Mindez természetesen érvényes az 1961-ben alakult MHT Soproni Területi Szervezetének munkájára, amelyben az általánosan megfogalmazott célok mellett hagyományosan négy fő témakör van jelen: a hidrogeológia; ennek az oka, hogy korábban a hidrogeológusok jelentették a társaság bázisát. Egy másik kérdéskör a Fertő tavi limnológia, amellyel a Soproni területi szervezet - tekintettel a földrajzi közelségére - a megalakulása óta hagyományosan foglalkozik, azzal együtt, hogy a Fertő tó a győri Vízügyi Igazgatósághoz tartozik. A győriekkel való együttműködés keretében több, mint tíz éve együtt szervezzük a Fertő ankétot. Ez jó példa a társaság tevékenységére jellemző multidiszciplináris munkára, ha figyelembe vesszük azokat a különálló elemeket - többek között a hínár- és nádasállományra, a halászatra, rekreációs igénybevételre, a Fertő tó hordalék-lerakódására, a vízmérleg összetevőire gondolok - , amelyek együttesen jelentik a Fertő tó életét.

- A harmadik témakör, a hidrológia speciális vállfaja, amelynek Sopron és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen folyó erdőmérnök képzés ad jelentőséget: az erdészeti hidrológia. Minden ősszel a Nyugat-Magyarországi Egyetem előadóinak is lehetőséget adunk ezen a szakterületen elért eredményeik bemutatására.
    A soproni Területi Szervezet negyedik hagyományosnak nevezhető tevékenységi területe, amellyel az egyesület folyamatosan foglalkozik: a víziközművek témaköre. Sopronban a legnagyobb víziközműves cég a Víz- és Csatornamű Rt. A szakág folyamatos és jelentős fejlődésével egyre fontosabbá válik az ívóvízminőség és a szennyvíztisztítás kérdése.

- Az idén a soproniak számára egy nagyon fontos, új kérdéskörrel kezdett el a társaság foglalkozni.
- Miután Sopron vízfolyásai - Ikva patak, Rák patak, Sós patak - tevékenységünknek mindig is aktualitás kérdései voltak, a MHT egy másfajta, olyan tevékenységet is felvállalt az Ikva ügyében, amelyben egy eddiginél aktívabb szerepvállalással - megoldást keres az Ikva-patak Sopron belterületi vízrendezésére. Ez a sokrésztvevős feladat, láthatóan, nem fér bele csak a Vízügyi Igazgatóság vagy csak a Polgármesteri Hivatal valamelyik irodájának a hatáskörébe. Az Ikva-patak Sopron belterületi vízrendezése egy olyan összetett probléma, amelynek csak egyik része a vizesszakma problémája. Az Ikva egyrészt műemléképületek mellett megy el, másrészt létezik egy városrendezési elképzelés, amely szerint sétányt fog a város kialakítani a partján, ami kifezetten célja a területfejlesztésnek.
- A közelmúltban is komoly árvizeket okozott az Ikva. Ez komolyan felveti a Sopron fölötti víztározás kérdését.
Ezért a MHT kezdeményezett egy kerekasztal megbeszélést, amelyre minden érintett felet meghívott, és amelyen egy három fős, operatív csoportot is létrehozott. Most már csak a harmadik aláírás hiányzik arról a megállapodásról, amelyet a Vízügyi Igazgatóság, a Soproni önkormányzat és a MHT Soproni Szervezete kötött, amely alapján várhatóan a folyamat elindul a megoldás felé.
- Ez a megállapodás egy önkéntes megállapodás. A MHT-nak szakmai alapokon szerveződött, országosan bejegyzett, kiemelten közhasznú szervezetként nincsenek jogosítványai. Teljes mértékben civil szervezet, hatni a tagjain keresztül, a szakmai végzettség, érdeklődés és önkéntesség alapján tud, tagjai tulajdonképpen jószolgálati cselekedetet hajtanak végre.
       Talán ennek is tulajdonítható, hogy a szakmában lemerevedett álláspontok kapcsán tárgyalt témák a MHT-ban mindig tárgyalhatók voltak, hiszen a társasági munka önkéntes és az alapja az önkorlátozás és a tolerancia.

    Havas András elnök elmondta azt is, hogy a MHT Soproni Területi szervezete, amely 64 fős tagságával az országban relatíve az egyik legnagyobb; évente 8-10 előadóülést, tanulmányutat szervez, és - az országban talán egyedülálló módon - évente szervez olyan zártkörű összejövetelt, amelyen a társaságban több évtizedes tevékenységet kifejtő tagjai mesélik el életútjukat, pályafutásukat. A MHT Soproni Területi Szervezete ősszel fogja ünnepelni megalakulásának 40. évfordulóját.
A soproni “vizes” szakemberek tevékenysége igen értékes. A magas létszám, a rendezvényszám, a rendezvények látogatottsága, a tagok aktivitása - miután a víz az egész világon az élet alapja - az általuk megvalósított eredmények mindenképp hatnak – közvetve és közvetlenül – minden soproni életkörülményeire.

Tóth Éva