CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

 Várkerület Galéria - Az új évezred első képei

Az új évezred első képei címmel a Soproni Képzőművészeti Társaság harminc tagjának képeiből álló kiállítását Németh Árpád, a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. vezérigazgató-helyettese nyitotta meg.
Alaphangulatában és színvonalában a kiállítás semmiben sem különbözik a Képzőművészeti Társaság eddigi közös tárlataitól. Az alkotók között az amatőr, vasárnapi festegető-rajzolgatóktól a képzett művészekig mindenki megtalálható. Rovatunk archívumából, a régebbi cikkekből többnyire minden, ami arra érdemes, megtudható a Társaságról.

A mostani kiállításuk címét illetően, úgy tűnik, mintha a már lassan elkopófélben lévő “millenniumi” jelzőt próbálták volna kikerülni a szervezők. Jól tették, mert így csak két helyen – egy képaláíráson és az árlistán – szerepel “milleneumi” változatban…
De essék szó a képekről.
Amint az a közös tárlatok alkalmával lenni szokott, (a megállapítás már közhely számba megy) a különböző technikák és látásmódok ellenére vagy éppen azokból kifolyólag, az egymásmellettiség felkínálja az összehasonlítást. Nemcsak a rendszeres tárlatlátogatóknak, de a Várkerület Galériába először betévedőknek is rögtön feltűnik, hogy az említett összehasonlításban – mint általában - sokat “segít” a rendezés, azzal, hogy melyik alkotás kerül “be” a terembe és melyik – legyünk őszinték – a rossz megvilágítású, műélvezetre alkalmatlan megvilágítású folyosóra.
Szóval a rendezés már némiképp “rangsorol”, természetesen az sem mellékes, hogy ki “rendez”.
Ezúttal a legfigyelemreméltóbb alkotások – kettő kivételével - tényleg mind a kiállító teremben találhatók. Gáspárdy Tibor két soproni városképet ábrázoló akvarellje, Sz. Nagy Sándor (Cáki pincék) pasztellje, D. Hoffer Erzsébet Portré-ja, Grabner József Az én városom és R. Tóth Mária Tavaszidő akvarellje.
S ha már a kint-és-bent ennyire értékmeghatározó jellegére utaltam, akkor feltétlenül említést érdemel Dorosmai Erzsébet méltánytalanul rossz fényviszonyok között látható két kollázsa (Hegyi tó, Naplemente) és Horváth Endre Hát-akt című fotója.
Örök kérdés és vita tárgya, hogy egy mű értelmezésében - vagy tágítva a kört – egy kiállítás megítélésében szükséges-e ismerni létrejöttének körülményeit. Például ezúttal azt, hogy jelen pillanatban, a Várkerület Galérián kívül, egyidejűleg három helyen – a németországi Bambergben, az erdélyi Meggyesen és a soproni Városi Könyvtárban - állít ki a Képzőművészeti Társaság.
Kérdés, hogy ez a tény betudható-e érdemnek, vagy mentségnek; kérdés, hogy az alkotóknak egyenként és egyáltalán, lehet-e – objektív körülményekre visszavezethető – érdemre vagy mentségre – hivatkozniuk.
A válasz egyértelmű, amelyről ki-ki saját maga meggyőződhet, ha megnézi a Várkerület Galériában – a Soproni Ünnepi Hetek előrendezvényeként meghirdetett – kiállítást, amely június 30-ig munkanapokon 10-17 óráig, szombaton és vasárnap 10-13 óráig látogatható.



2001. jĂşnius 20., szerda 20:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület