CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hagymányos és kacsintgató formák:
Katona Zsuzsa szobrászművész

Talán azért maradt utolsónak - méltatlanul és udvariatlanul - a június 9-én megnyílt négy Körmendi-Csák Galéria-beli kiállítás közül Katona Zsuzsa szobrászművész kiállítása, mert a pincében, ugyancsak már hagyományos módon és helyen található.


Formavilága is hagyományos, noha ki-kinéz egy-egy alak mögül a keleti, afrikai művészeti kapcsolódás, mégis nagyon érdekes és tanulságos ez az egyszínű, formailag sem bonyolult, de nagyon változatos szoboregyüttes.


Egy hátsó, ülő szoborról asszociáltam Rodin-re, de micsoda meglepetés: míg az gondolkodik, addig ezek az alakok "Lelki vihart vészelnek át", "Új bolygót fedeznek fel" - új kérdésekkel és nem olyan félelmetes sci-fi módon, mint a kereskedelmi csatornákon, csillagképekben és mitológában közölnek mondanivalót.


Nagyon érdekes módon, kicsit retrospektíve, a humor eszközeként is, stílusjegyekből állít össze pl. egy adott kort egy szobron belül, és nem a szoborból választhatók a stílusjegyek, melyeket majd más állít össze egy korra jellemző együttesnek.


Persze nem is olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek gondolnánk, hiszen Katona Zsuzsa alakjain is bőven akad megfejtenivaló. Hogy mást ne mondjunk, a lyukak a szemek helyén, melyen átnézve vagy egy másik szoborra vagy alakra, vagy valami egészen más távoli asszociatív tartalomra esik "lelki pillantásunk".


Barátságos és így, a szerteágazó kapcsolatok mellett is egységes ez a cserép és fa kiállítási anyag. Nincsenek benne különlegességek, melyek botrányt kavarnának vagy nagyfokú meghökkenést keltenének, de a szép formák kétségtelenül arra "invitálják" a látogatót, hogy végigsimítsák ezeket a szobrokat, a témák, címek pedig nem véletlenül fekszenek ott a szobrok mellett. Nem egy találékony elme alkotásai, hanem a forma hozta magával a gondolatokat.
- DI -



2001. június 14., csütörtök 19:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület