CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. június 14., csütörtök 19:36


Hagymányos és kacsintgató formák:

Hagymányos és kacsintgató formák:
Katona Zsuzsa szobrászművész

Talán azért maradt utolsónak - méltatlanul és udvariatlanul - a június 9-én megnyílt négy Körmendi-Csák Galéria-beli kiállítás közül Katona Zsuzsa szobrászművész kiállítása, mert a pincében, ugyancsak már hagyományos módon és helyen található.


Formavilága is hagyományos, noha ki-kinéz egy-egy alak mögül a keleti, afrikai művészeti kapcsolódás, mégis nagyon érdekes és tanulságos ez az egyszínű, formailag sem bonyolult, de nagyon változatos szoboregyüttes.


Egy hátsó, ülő szoborról asszociáltam Rodin-re, de micsoda meglepetés: míg az gondolkodik, addig ezek az alakok "Lelki vihart vészelnek át", "Új bolygót fedeznek fel" - új kérdésekkel és nem olyan félelmetes sci-fi módon, mint a kereskedelmi csatornákon, csillagképekben és mitológában közölnek mondanivalót.


Nagyon érdekes módon, kicsit retrospektíve, a humor eszközeként is, stílusjegyekből állít össze pl. egy adott kort egy szobron belül, és nem a szoborból választhatók a stílusjegyek, melyeket majd más állít össze egy korra jellemző együttesnek.


Persze nem is olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek gondolnánk, hiszen Katona Zsuzsa alakjain is bőven akad megfejtenivaló. Hogy mást ne mondjunk, a lyukak a szemek helyén, melyen átnézve vagy egy másik szoborra vagy alakra, vagy valami egészen más távoli asszociatív tartalomra esik "lelki pillantásunk".


Barátságos és így, a szerteágazó kapcsolatok mellett is egységes ez a cserép és fa kiállítási anyag. Nincsenek benne különlegességek, melyek botrányt kavarnának vagy nagyfokú meghökkenést keltenének, de a szép formák kétségtelenül arra "invitálják" a látogatót, hogy végigsimítsák ezeket a szobrokat, a témák, címek pedig nem véletlenül fekszenek ott a szobrok mellett. Nem egy találékony elme alkotásai, hanem a forma hozta magával a gondolatokat.
- DI -