CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Hídember

Rendező/író: Bereményi Géza
A film két főszereplője: Eperjes Károly és Irina Latchina

A Hídember című film hét napos forgatását követően - készítői és az országos és helyi sajtó munkatársai részvételével - ma került sor a film soproni sajtótájékoztatójára a volt Megyeháza Dísztermében.

A jelenlévőket Sopron nevében Tengerdi Antal alpolgármester köszöntötte. Hangsúlyozta: a városnak megtiszteltetést jelent, hogy helyet adhat egy ilyen nagyszabású forgatáshoz, filmkészítéshez. Az országban Nagycenk és Sopron tudhatja leginkább magáénak Széchenyi Istvánt, ezért természetes, hogy a város - lehetőségeihez mérten - mindenben igyekszik segíteni.
A kérdésekre válaszolva Hábermann Jenő producer elmondta, hogy a minisztérium által biztosított 1 milliárd forinthoz sikerült biztosítani a hiányzó 800 millió forintot is, külföldi és hazai szponzorok révén.
Bereményi Géza és Can Togay írók a forgatókönyv készítéséről szólva, beszéltek a levéltári és könyvtári kutatómunkájuk, majd alkotómunkájuk egész ideje alatti munkamegosztás fontosságáról.
A másfél éves munka eredményeként a nyolcadik változatban elkészült forgatókönyv kerül forgatásra, amely Széchenyi István egész életútját nyomon követi. A 178 színész mellett 200 fős stáb dolgozik, remek összhangban.
A főszereplő megformálásakor a forgatókönyv írók nem előzetes véleményekre, hallomásokra támaszkodtak, hanem eredeti, elsődleges adatokból, szemtanúk leírásaiból igyekeztek megismerni Széchenyi Istvánt.
Bereményi Géza a sajtótájékoztatón elmondta, hogy még soha nem találkozott olyan személyiséggel, soha nem ismert olyan embert, akiben a racionális és az irracionális dolgok olyan egyensúlyban lettek volna, mint Széchenyi Istvánban. Nem volt álmodozó ember, mégis az álmai vezérelték, és azokat váltotta valóra.

A Széchenyit alakító Eperjes Károly eleinte Kossuth Lajost jobban szerette, aztán éppen azért, mert "Széchenyi nemcsak a szív, hanem az ész embere is volt" ez utóbbi példaképévé vált. A hegykői születésű színész először megijedt a szereptől, de ma már azt mondja, hogy a remek munkamegosztással minden rendben megy, jó ebben a filmben dolgozni.

Bereményi Géza a tájékoztatón köszönetet mondott a soproni statisztáknak, akik időt és fáradtságot nem kímélve dolgoztak együtt a stábbal, átérezve a filmkészítés minden felelősségét, és a hőség, a nehézségek ellenére minden kérésnek eleget tettek. "Minden tiszteletem és köszönetem az övék!" - vallott a rendező.
Eperjes Károly ehhez kapcsolódva mondta, hogy sok média munkatársa tanulhatna abból, amit a statiszták magatartása bizonyított, hogy mit is jelent Sopron környékén Széchenyi István, mit jelent a fiataloknak, a tanároknak. Művészi alázatot pedig a film hősnőjét alakító orosz színésznőtől lehetne tanulni.
A soproni forgatás még két hétig tart. Az eddig eltelt napokon a fölvett jelenetek a film elejét, illetve végét mutatják. A nagycenki kastély Üvegházában a londoni útjáról hazatért Széchenyi először beszél a hídról, és bemutat egy makettet, ez azonban még nem a későbbi Lánchíd terve.
Ugyancsak Nagycenken forgatta a stáb Széchenyi temetését. A temetésen a korabeli krónikák szerint 8000 ember búcsúzott a "legnagyobb magyartól". A felvételeken a már említett soproni és környékbeli statiszták - mintegy hatszázan - működtek közre.
A Hídember forgatásával kapcsolatos több érdekes információ között elhangzott, hogy a Rendőrminisztérium színterét a soproni Új és Régi Levéltár adta, a teljes film forgatása a tervek szerint 80 napig, vagyis szeptember közepéig tart.
A film készítői Sopron után Fóton, a Máriássy műteremben folytatják munkájukat.

NZs.
A film forgatásán készült fotókat Kiss Júlia készítette



2001. május 29., kedd 23:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület