CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. május 29., kedd 23:23


A Hídember

A Hídember

Rendező/író: Bereményi Géza
A film két főszereplője: Eperjes Károly és Irina Latchina

A Hídember című film hét napos forgatását követően - készítői és az országos és helyi sajtó munkatársai részvételével - ma került sor a film soproni sajtótájékoztatójára a volt Megyeháza Dísztermében.

A jelenlévőket Sopron nevében Tengerdi Antal alpolgármester köszöntötte. Hangsúlyozta: a városnak megtiszteltetést jelent, hogy helyet adhat egy ilyen nagyszabású forgatáshoz, filmkészítéshez. Az országban Nagycenk és Sopron tudhatja leginkább magáénak Széchenyi Istvánt, ezért természetes, hogy a város - lehetőségeihez mérten - mindenben igyekszik segíteni.
A kérdésekre válaszolva Hábermann Jenő producer elmondta, hogy a minisztérium által biztosított 1 milliárd forinthoz sikerült biztosítani a hiányzó 800 millió forintot is, külföldi és hazai szponzorok révén.
Bereményi Géza és Can Togay írók a forgatókönyv készítéséről szólva, beszéltek a levéltári és könyvtári kutatómunkájuk, majd alkotómunkájuk egész ideje alatti munkamegosztás fontosságáról.
A másfél éves munka eredményeként a nyolcadik változatban elkészült forgatókönyv kerül forgatásra, amely Széchenyi István egész életútját nyomon követi. A 178 színész mellett 200 fős stáb dolgozik, remek összhangban.
A főszereplő megformálásakor a forgatókönyv írók nem előzetes véleményekre, hallomásokra támaszkodtak, hanem eredeti, elsődleges adatokból, szemtanúk leírásaiból igyekeztek megismerni Széchenyi Istvánt.
Bereményi Géza a sajtótájékoztatón elmondta, hogy még soha nem találkozott olyan személyiséggel, soha nem ismert olyan embert, akiben a racionális és az irracionális dolgok olyan egyensúlyban lettek volna, mint Széchenyi Istvánban. Nem volt álmodozó ember, mégis az álmai vezérelték, és azokat váltotta valóra.

A Széchenyit alakító Eperjes Károly eleinte Kossuth Lajost jobban szerette, aztán éppen azért, mert "Széchenyi nemcsak a szív, hanem az ész embere is volt" ez utóbbi példaképévé vált. A hegykői születésű színész először megijedt a szereptől, de ma már azt mondja, hogy a remek munkamegosztással minden rendben megy, jó ebben a filmben dolgozni.

Bereményi Géza a tájékoztatón köszönetet mondott a soproni statisztáknak, akik időt és fáradtságot nem kímélve dolgoztak együtt a stábbal, átérezve a filmkészítés minden felelősségét, és a hőség, a nehézségek ellenére minden kérésnek eleget tettek. "Minden tiszteletem és köszönetem az övék!" - vallott a rendező.
Eperjes Károly ehhez kapcsolódva mondta, hogy sok média munkatársa tanulhatna abból, amit a statiszták magatartása bizonyított, hogy mit is jelent Sopron környékén Széchenyi István, mit jelent a fiataloknak, a tanároknak. Művészi alázatot pedig a film hősnőjét alakító orosz színésznőtől lehetne tanulni.
A soproni forgatás még két hétig tart. Az eddig eltelt napokon a fölvett jelenetek a film elejét, illetve végét mutatják. A nagycenki kastély Üvegházában a londoni útjáról hazatért Széchenyi először beszél a hídról, és bemutat egy makettet, ez azonban még nem a későbbi Lánchíd terve.
Ugyancsak Nagycenken forgatta a stáb Széchenyi temetését. A temetésen a korabeli krónikák szerint 8000 ember búcsúzott a "legnagyobb magyartól". A felvételeken a már említett soproni és környékbeli statiszták - mintegy hatszázan - működtek közre.
A Hídember forgatásával kapcsolatos több érdekes információ között elhangzott, hogy a Rendőrminisztérium színterét a soproni Új és Régi Levéltár adta, a teljes film forgatása a tervek szerint 80 napig, vagyis szeptember közepéig tart.
A film készítői Sopron után Fóton, a Máriássy műteremben folytatják munkájukat.

NZs.
A film forgatásán készült fotókat Kiss Júlia készítette