CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Wiener Neustadt"-i Nap

A tizenhetedik századtól levéltári iratok bizonyítják, hogy a soproniak már akkoriban is időnként Bécsújhelyre jártak vásárolni. A két szomszédvárra jellemző, évszázadokra visszanyúló nyúló együttlét ma is, több téren biztosít lehetőséget mindkét város lakóinak arra, hogy kölcsönösen kihasználják egymás közelségét - a bécsújhelyi polgárőrség felvonulása, tisztelgése és díszlövése után ezekkel a szavakkal köszöntötte Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere Bécsújhely alpolgármesterét, városi tanácsosait és a két város lakosait, akik igen szép számban gyűltek össze szombat reggel Sopron Fő terén.

Sopron polgármestere a jelenlévőknek elmondta, hogy az új évezredben kitárulhat a kapu Bécsújhely és Sopron között, úgy, mint ahogyan az évszázadokon keresztül volt. Sopron az új évezredre jelszót választott magának, amely így hangzik: tradíciónk a jövőnk.

Holgen Limhardt, Wiener Neustadt alpolgármestere üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a két város között a - politikai okok miatt átmenetileg nem túl szoros együttműködést követően - az utóbbi időben igen intenzív kapcsolat alakult ki, leginkább a közlekedés és bevásárlás területén. A sokoldalú együttműködés másik területe az oktatás, egyrészt sok soproni gyerek jár Bécsújhelyen iskolába, másrészt pedig különféle oktatási projekteket támogatnak anyagilag.
A nosztalgiavonattal sokan jöttek Bécsújhelyről, ez is egy mód - ám nem az egyetlen - az egymás közti távolság megtételére.
A múlt év végén Sopron mutatkozott be Bécsújhelyen, a mai nap a soproni látogatás viszonzása. Megköszönve a szívélyes fogadtatást Bécsújhely alpolgármestere azt kívánta, hogy legyen ez a nap mindenkinek a szórakozás és az öröm napja, a közeledés egy újabb állomása az egyesült Európa felé vezető úton.

Az ünnepi megnyitóbeszédet zenei együttesek fellépése követte a Fő téri szabadtéri színpadon. A nap folyamán felléptek a Crazy Hauer Big Band együttes, a Wiener Neustadt-i Konzervatórium Fúvós Együttese és zenekara, a "Stadtchor" vegyes kórus, a STAFF együttes.

A zenei programok részeként a Josef Matthias Hauer Wiener Neustadt-i Városi Konzervatórium Johann Strauss Együttese pedig a Pannonia Med Hotelben adott koncertet.

A színpadi műsorral egy időben a Fő téren bécsújhelyi mesterszakácsok főztjét lehetett kóstolgatni,

a Városháza aulájában "Wiener Neustadter Hauptplaz 1900" címmel képeslap- és fotókiállítás, a koccintóban pedig a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör kiállítása volt látható.
A Pannonia Med Hotelben a bécsújhelyi Képzőművészeti Egyesület kiállítással mutatkozott be Sopron közönségének.
Köszöntő beszédében dr. Gimesi Szabolcs polgármester elmondta, a Fő téri Storno házra pillantva jutott eszébe, hogy az abban valamikor megszálló Mátyás király személye is összeköti a két várost. Hiszen Bécsújhelyen szintén őrzik és ápolják Mátyás király emlékét, azét a királyét, aki sokat fordított a kultúrára. A tizenkét évvel ezelőtt alakult Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör alapja is a határokat nem ismerő kulturális kapcsolat volt, mint ahogyan a Képzőművészeti Egyesület soproni bemutatkozása is bizonyítja, hogy a kultúra szintén összekötő kapocs a két város között. Ennek szorosabbá tételében szerepe lehet a Soproni Képzőművészeti Társaságnak is, amelynek tagjai már számos külföldi társasággal ápolnak jól működő kapcsolatot.

Dr. Dupal Hans Detlef , a bécsújhelyi Képzőművészeti Kör elnöke bemutatta a nyolcvan éve alakult - képzett művészekből és amatőrökből álló - kör tevékenységét, hangsúlyozva annak a bécsújhelyi kulturális életben betöltött szerepét.
Holgen Limhardt, Wiener Neustadt alpolgármestere szintén elmondta, mennyire fontosnak tartja a két város közötti kulturális kapcsolatok szorosabbá tételét.

Wiener Neustadt soproni bemutatkozásának része volt a sportprogram is. Maratoni futók, kerékpárosok és lovasok tették meg a két város közötti távot, azt a távolságot, amelyet képletesen, a közös rendezvény segítségével - bécsújhelyiek és soproniak - a mai nap élményei által szintén megtettek.



2001. május 20., vasárnap 00:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület