CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. május 20., vasárnap 00:53


'Wiener Neustadt'-i Nap

"Wiener Neustadt"-i Nap

A tizenhetedik századtól levéltári iratok bizonyítják, hogy a soproniak már akkoriban is időnként Bécsújhelyre jártak vásárolni. A két szomszédvárra jellemző, évszázadokra visszanyúló nyúló együttlét ma is, több téren biztosít lehetőséget mindkét város lakóinak arra, hogy kölcsönösen kihasználják egymás közelségét - a bécsújhelyi polgárőrség felvonulása, tisztelgése és díszlövése után ezekkel a szavakkal köszöntötte Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere Bécsújhely alpolgármesterét, városi tanácsosait és a két város lakosait, akik igen szép számban gyűltek össze szombat reggel Sopron Fő terén.

Sopron polgármestere a jelenlévőknek elmondta, hogy az új évezredben kitárulhat a kapu Bécsújhely és Sopron között, úgy, mint ahogyan az évszázadokon keresztül volt. Sopron az új évezredre jelszót választott magának, amely így hangzik: tradíciónk a jövőnk.

Holgen Limhardt, Wiener Neustadt alpolgármestere üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a két város között a - politikai okok miatt átmenetileg nem túl szoros együttműködést követően - az utóbbi időben igen intenzív kapcsolat alakult ki, leginkább a közlekedés és bevásárlás területén. A sokoldalú együttműködés másik területe az oktatás, egyrészt sok soproni gyerek jár Bécsújhelyen iskolába, másrészt pedig különféle oktatási projekteket támogatnak anyagilag.
A nosztalgiavonattal sokan jöttek Bécsújhelyről, ez is egy mód - ám nem az egyetlen - az egymás közti távolság megtételére.
A múlt év végén Sopron mutatkozott be Bécsújhelyen, a mai nap a soproni látogatás viszonzása. Megköszönve a szívélyes fogadtatást Bécsújhely alpolgármestere azt kívánta, hogy legyen ez a nap mindenkinek a szórakozás és az öröm napja, a közeledés egy újabb állomása az egyesült Európa felé vezető úton.

Az ünnepi megnyitóbeszédet zenei együttesek fellépése követte a Fő téri szabadtéri színpadon. A nap folyamán felléptek a Crazy Hauer Big Band együttes, a Wiener Neustadt-i Konzervatórium Fúvós Együttese és zenekara, a "Stadtchor" vegyes kórus, a STAFF együttes.

A zenei programok részeként a Josef Matthias Hauer Wiener Neustadt-i Városi Konzervatórium Johann Strauss Együttese pedig a Pannonia Med Hotelben adott koncertet.

A színpadi műsorral egy időben a Fő téren bécsújhelyi mesterszakácsok főztjét lehetett kóstolgatni,

a Városháza aulájában "Wiener Neustadter Hauptplaz 1900" címmel képeslap- és fotókiállítás, a koccintóban pedig a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör kiállítása volt látható.
A Pannonia Med Hotelben a bécsújhelyi Képzőművészeti Egyesület kiállítással mutatkozott be Sopron közönségének.
Köszöntő beszédében dr. Gimesi Szabolcs polgármester elmondta, a Fő téri Storno házra pillantva jutott eszébe, hogy az abban valamikor megszálló Mátyás király személye is összeköti a két várost. Hiszen Bécsújhelyen szintén őrzik és ápolják Mátyás király emlékét, azét a királyét, aki sokat fordított a kultúrára. A tizenkét évvel ezelőtt alakult Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör alapja is a határokat nem ismerő kulturális kapcsolat volt, mint ahogyan a Képzőművészeti Egyesület soproni bemutatkozása is bizonyítja, hogy a kultúra szintén összekötő kapocs a két város között. Ennek szorosabbá tételében szerepe lehet a Soproni Képzőművészeti Társaságnak is, amelynek tagjai már számos külföldi társasággal ápolnak jól működő kapcsolatot.

Dr. Dupal Hans Detlef , a bécsújhelyi Képzőművészeti Kör elnöke bemutatta a nyolcvan éve alakult - képzett művészekből és amatőrökből álló - kör tevékenységét, hangsúlyozva annak a bécsújhelyi kulturális életben betöltött szerepét.
Holgen Limhardt, Wiener Neustadt alpolgármestere szintén elmondta, mennyire fontosnak tartja a két város közötti kulturális kapcsolatok szorosabbá tételét.

Wiener Neustadt soproni bemutatkozásának része volt a sportprogram is. Maratoni futók, kerékpárosok és lovasok tették meg a két város közötti távot, azt a távolságot, amelyet képletesen, a közös rendezvény segítségével - bécsújhelyiek és soproniak - a mai nap élményei által szintén megtettek.