CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Anton Sigel képeinek sorsa - A Scarbantia Társaság millenniumi múzeumi vetélkedője

A Múzeumi Világnap  alkalmából a Storno ház I. emeletén a soproni közönség számára a közelmúltban már bemutatott Anton Sigel rajzokat tekintették meg a látogatók. A Múzeum számára szponzorok segítségével megvásárolt művek helyi és művészettörténeti jelentőségéről a Múzeumi Világnapon Askercz Éva művészettörténész tartott előadást.

Nemes Andrást , a Soproni Múzeum igazgatóját az Anton Sigel képek Sopronba kerülésének történetéről és további sorsukról kérdeztük.

- Ez egy nagyon szép történet. Lengyel László, a Szépművészeti Múzeumban dolgozó művészettörténész kollégánk hívta fel a figyelmünket a soproni kollekcióra. A festőt nem igazából ismerték, de úgy gondolták, hogy ennek Sopronban lenne a helye, mert az anyag eladó, megvásárolható. Ez tavaly ősszel volt, akkor - először Askercz Éva, majd én is külön-külön - elmentünk a Szépművészeti Múzeumba, megnéztük az anyagot.  Egyértelmű volt: fontos, hogy a gyűjtemény Sopronban legyen; és ezek után kezdtünk el ezen munkálkodni, szponzorokat keresni. Mindenféle ígéret nélkül közöltük a tulajdonossal, hogy ezt az anyagot a Lábasházban a Tavaszi Fesztivál idejére kiállítjuk, és bíztunk benne, hogy szponzorokat is találunk. A kiállítás megvolt, szponzorokat is találtunk. A történet röviden ennyi, a másik része most zajlik, itt, ezekben a pillanatokban.
Miután a negyvenhárom képnek több, mint a felét sikerült megvásárolni, úgy tűnik, néhány perccel ezelőtt dőlt el, hogy még egy kép itt marad Sopronban; újra jelentkezett valaki, aki megvásárolná az egyik képet.

- Hol lesznek kiállítva a megvásárolt képek? A Storno házban - vagy új helyet biztosít a múzeum számukra?

- Ezek a képek a reformkori Sopronról szólnak. A szomszéd teremben a fal túloldalán látható Sopron történetének reformkori része, és bízom benne, hogy néhány év múlva ezek a képek szerves részét képezik a várostörténet reformkori anyagának, ugyanis abba tökéletesen beleillenek; olyan városrészletek, veduták szerepelnek itt, amelyeket idáig nem ismertünk.
Kötelességünk, egy múzeológusnak kötelessége mindig a legfrissebbet megmutatni, természetesen szigorúan a műtárgyvédelem szabályai szerint - mondta Nemes András múzeumigazgató.

***

A Múzeumi Világnap eseményei sorában az oldalainkon meghirdetettek szerint került sor a Fabricius házban a Régészeti Gyűjtemény legújabb darabjainak, valamint dr. Gömöri János Az avarkori és Árpád-kori vaskohászat régészeti emlékei Pannoniában című könyvének  bemutatására.

***

A Scarbantia Társaság ez alkalommal millenniumi múzeumi vetélkedőjét hirdette meg.
A felhívás szerint a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállításának megtekintését követően a vetélkedőn résztvevőknek két újabban és egy régebben talált leletet kell azonosítaniuk, és azok helyét helyesen megjelölniük a kiállítási alaprajzon, illetve még további három kérdésre kell helyes választ adniuk. Természetesen a kiállítás figyelmes megtekintését követően a kérdések mind helyesen megválaszolhatók.
A vetélkedő helyes választ adó résztvevői közül három nyertest - egy nyugdíjast, egy diákot és egy aktív dolgozót - sorsol ki a Scarbantia Társaság.
A sorsolás 2001. szeptember 20-án, csütörtökön, 18 órakor a soproni Széchenyi palota nagy előadótermében lesz, amelyre minden helyes megfejtő meghívót kap.
A nyeremény a Passauban megrendezett "Bajorország-Magyarország 1000 éve" című nemzetközi gyűjteményes régészeti, művészettörténeti kiállítás megtekintése egy szervezett autóbusz-kirándulás keretében.

Aki a vetélkedőre - és természetesen a gyűjtemény megtekintésére - kedvet kapott, az jegyváltáskor, a pénztárnál juthat kérdőívhez. A kitöltött íveket távozáskor ugyanott kérik a szervezők leadni.



2001. május 19., szombat 18:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület