CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. május 19., szombat 18:44


Anton Sigel képeinek sorsa - A Scarbantia Társaság millenniumi múzeumi vetélkedője

Anton Sigel képeinek sorsa - A Scarbantia Társaság millenniumi múzeumi vetélkedője

A Múzeumi Világnap  alkalmából a Storno ház I. emeletén a soproni közönség számára a közelmúltban már bemutatott Anton Sigel rajzokat tekintették meg a látogatók. A Múzeum számára szponzorok segítségével megvásárolt művek helyi és művészettörténeti jelentőségéről a Múzeumi Világnapon Askercz Éva művészettörténész tartott előadást.

Nemes Andrást , a Soproni Múzeum igazgatóját az Anton Sigel képek Sopronba kerülésének történetéről és további sorsukról kérdeztük.

- Ez egy nagyon szép történet. Lengyel László, a Szépművészeti Múzeumban dolgozó művészettörténész kollégánk hívta fel a figyelmünket a soproni kollekcióra. A festőt nem igazából ismerték, de úgy gondolták, hogy ennek Sopronban lenne a helye, mert az anyag eladó, megvásárolható. Ez tavaly ősszel volt, akkor - először Askercz Éva, majd én is külön-külön - elmentünk a Szépművészeti Múzeumba, megnéztük az anyagot.  Egyértelmű volt: fontos, hogy a gyűjtemény Sopronban legyen; és ezek után kezdtünk el ezen munkálkodni, szponzorokat keresni. Mindenféle ígéret nélkül közöltük a tulajdonossal, hogy ezt az anyagot a Lábasházban a Tavaszi Fesztivál idejére kiállítjuk, és bíztunk benne, hogy szponzorokat is találunk. A kiállítás megvolt, szponzorokat is találtunk. A történet röviden ennyi, a másik része most zajlik, itt, ezekben a pillanatokban.
Miután a negyvenhárom képnek több, mint a felét sikerült megvásárolni, úgy tűnik, néhány perccel ezelőtt dőlt el, hogy még egy kép itt marad Sopronban; újra jelentkezett valaki, aki megvásárolná az egyik képet.

- Hol lesznek kiállítva a megvásárolt képek? A Storno házban - vagy új helyet biztosít a múzeum számukra?

- Ezek a képek a reformkori Sopronról szólnak. A szomszéd teremben a fal túloldalán látható Sopron történetének reformkori része, és bízom benne, hogy néhány év múlva ezek a képek szerves részét képezik a várostörténet reformkori anyagának, ugyanis abba tökéletesen beleillenek; olyan városrészletek, veduták szerepelnek itt, amelyeket idáig nem ismertünk.
Kötelességünk, egy múzeológusnak kötelessége mindig a legfrissebbet megmutatni, természetesen szigorúan a műtárgyvédelem szabályai szerint - mondta Nemes András múzeumigazgató.

***

A Múzeumi Világnap eseményei sorában az oldalainkon meghirdetettek szerint került sor a Fabricius házban a Régészeti Gyűjtemény legújabb darabjainak, valamint dr. Gömöri János Az avarkori és Árpád-kori vaskohászat régészeti emlékei Pannoniában című könyvének  bemutatására.

***

A Scarbantia Társaság ez alkalommal millenniumi múzeumi vetélkedőjét hirdette meg.
A felhívás szerint a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállításának megtekintését követően a vetélkedőn résztvevőknek két újabban és egy régebben talált leletet kell azonosítaniuk, és azok helyét helyesen megjelölniük a kiállítási alaprajzon, illetve még további három kérdésre kell helyes választ adniuk. Természetesen a kiállítás figyelmes megtekintését követően a kérdések mind helyesen megválaszolhatók.
A vetélkedő helyes választ adó résztvevői közül három nyertest - egy nyugdíjast, egy diákot és egy aktív dolgozót - sorsol ki a Scarbantia Társaság.
A sorsolás 2001. szeptember 20-án, csütörtökön, 18 órakor a soproni Széchenyi palota nagy előadótermében lesz, amelyre minden helyes megfejtő meghívót kap.
A nyeremény a Passauban megrendezett "Bajorország-Magyarország 1000 éve" című nemzetközi gyűjteményes régészeti, művészettörténeti kiállítás megtekintése egy szervezett autóbusz-kirándulás keretében.

Aki a vetélkedőre - és természetesen a gyűjtemény megtekintésére - kedvet kapott, az jegyváltáskor, a pénztárnál juthat kérdőívhez. A kitöltött íveket távozáskor ugyanott kérik a szervezők leadni.