CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Régi idők emlékei - Ungvári Mihály kiállítása az Erdészeti Múzeumban

A soproni Erdészeti Múzeum Templom utcai kiállítótermében Ungvári Mihály mutatja be alkotásait a soproni közönségnek.
A jellegzetes faragott díszes fatáblákra festett templomsorozata aprólékos kidolgozottságával a kódexírók által felvállalt közvetítői feladatot sejtet az alkotások mögött.

És valóban, Tihany, Kalotaszeg, Pannonhalma, Damos, Esztergom, Rohonc, Csengersima, Körösfő, Magyargyerőmonostor templomai, Eszterháza kastélya, a dokumentarista szemével képbe írva, így együtt, letűnt korok emlékeiként megjelenve, különleges hangulatot teremtenek. A múltbeli visszaemlékezés a képkereteken feltűnő faragott motívumok által még messzibb történelmi időkre utal vissza.

Az emlékezet, az emlékezés - a gazdagon használt arany - pedig a múlt dicsőséges voltára utal, mindarra, amire e nemzetnek büszkének kell lennie, mindarra, ami a mai napig is közös emlékezésre méltó.
Sorozatban való bemutatásuk révén kapnak szimbolikus jelentőséget a templomképek, amelyekkel szemközt Szent Imre, Szent Margit, Bethlen Gábor ugyancsak szimbólumoktól telített, ikonszerűen ábrázolt portréi kétséget nem hagynak afelől, hogy ezúttal egy érzelmekhez szóló, történelmi "arcképcsarnokot" látunk, amelyhez az előbb említett - ez utóbbiaktól stílusukban és méretükben egyaránt eltérő - templomképek már megteremtették az előhangulatot.

Ungvári Mihály allegórikus képei (Emlékképek: Mindennapi kenyerünk) - stílusukban és megfogalmazásukban a többitől teljesen eltérő alkotásai - érdekes művészi egyéniséget sejtetnek. S bár ezektől hangulatában nem tér el teljesen az apokaliptikus látomásban fogant, szürreális képi megoldásokat alkalmazó Planetáris vízió fesztivál -1999. 08. 11., ez utóbbi egy szárnyas oltár alakú építményen megjelenítve még bonyolultabb összefüggéseket hordoz.

A tárlatot "összefogó" eszmei-tartalmi mondanivalónak alárendelten a művészről a látogató néhány dolgot megsejt. Igen, csak megsejt, mert az igen kis helyen ugyanakkor igen sokféle megfogalmazásban elénk tárt - egyértelműen millenniumi hangulatban fogant - tárlat az emlékezés, az ünneplés és a múlt és hagyománytisztelet megadása mellett, magát a művészt - aki (történelmi) üzenetet közvetít - ezúttal mintha nem engedné teljesen megmutatkozni. Természetesen az alkotói sokoldalúság is igen értékes kvalitás, feltéve, ha bemutatásához kellő hely áll rendelkezésre.
A tárlat június 4-ig látogatható, szerda kivételével naponta 13 és 17 óra között.


 
 



2001. május 09., szerda 01:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület