CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. május 09., szerda 01:00


Régi idők emlékei - Ungvári Mihály kiállítása az Erdészeti Múzeumban

Régi idők emlékei - Ungvári Mihály kiállítása az Erdészeti Múzeumban

A soproni Erdészeti Múzeum Templom utcai kiállítótermében Ungvári Mihály mutatja be alkotásait a soproni közönségnek.
A jellegzetes faragott díszes fatáblákra festett templomsorozata aprólékos kidolgozottságával a kódexírók által felvállalt közvetítői feladatot sejtet az alkotások mögött.

És valóban, Tihany, Kalotaszeg, Pannonhalma, Damos, Esztergom, Rohonc, Csengersima, Körösfő, Magyargyerőmonostor templomai, Eszterháza kastélya, a dokumentarista szemével képbe írva, így együtt, letűnt korok emlékeiként megjelenve, különleges hangulatot teremtenek. A múltbeli visszaemlékezés a képkereteken feltűnő faragott motívumok által még messzibb történelmi időkre utal vissza.

Az emlékezet, az emlékezés - a gazdagon használt arany - pedig a múlt dicsőséges voltára utal, mindarra, amire e nemzetnek büszkének kell lennie, mindarra, ami a mai napig is közös emlékezésre méltó.
Sorozatban való bemutatásuk révén kapnak szimbolikus jelentőséget a templomképek, amelyekkel szemközt Szent Imre, Szent Margit, Bethlen Gábor ugyancsak szimbólumoktól telített, ikonszerűen ábrázolt portréi kétséget nem hagynak afelől, hogy ezúttal egy érzelmekhez szóló, történelmi "arcképcsarnokot" látunk, amelyhez az előbb említett - ez utóbbiaktól stílusukban és méretükben egyaránt eltérő - templomképek már megteremtették az előhangulatot.

Ungvári Mihály allegórikus képei (Emlékképek: Mindennapi kenyerünk) - stílusukban és megfogalmazásukban a többitől teljesen eltérő alkotásai - érdekes művészi egyéniséget sejtetnek. S bár ezektől hangulatában nem tér el teljesen az apokaliptikus látomásban fogant, szürreális képi megoldásokat alkalmazó Planetáris vízió fesztivál -1999. 08. 11., ez utóbbi egy szárnyas oltár alakú építményen megjelenítve még bonyolultabb összefüggéseket hordoz.

A tárlatot "összefogó" eszmei-tartalmi mondanivalónak alárendelten a művészről a látogató néhány dolgot megsejt. Igen, csak megsejt, mert az igen kis helyen ugyanakkor igen sokféle megfogalmazásban elénk tárt - egyértelműen millenniumi hangulatban fogant - tárlat az emlékezés, az ünneplés és a múlt és hagyománytisztelet megadása mellett, magát a művészt - aki (történelmi) üzenetet közvetít - ezúttal mintha nem engedné teljesen megmutatkozni. Természetesen az alkotói sokoldalúság is igen értékes kvalitás, feltéve, ha bemutatásához kellő hely áll rendelkezésre.
A tárlat június 4-ig látogatható, szerda kivételével naponta 13 és 17 óra között.