CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni panoráma-képek

Honnan szép Sopron látványa?
Semmi esetre sem a belhoni érkezés felől. Akár vonaton, akár autóval közelítünk a város felé, nem szép arculatát mutatja. Csak az övező hegyek és a TV torony, esetleg a Károlymagaslat látható. Nyugati sematizmussal kezd kialakulni az a gyűrű (csak nyilván nem olyan környezetgondozással), mely akárrmelyik oda tartozó városkép jellemzője: benzinkút, ipari telepek, autóeladók és -szervizek.


Üde kivétel a Balf felől jövők számára a volt téglagyárnál a Pihenőkereszt környéke, ahol, ha nem is teljes szépségében, de ügyes takarással már kialakítható egy kedvező városkép, mely magába foglalja a Kurucdombot, a belvárost és a Szent Mihály Templom jellegzetes kontúrját. Kis szerencsével a "hátteret" a Schneeberg és a Rax biztosítja. Az említett templom látható a Fertő irányából érkező számára is.
Ausztria felől érkezve sem sokkal kellemesebb a kép, hiszen a Jereván lakótelep jellegtelen tömegszállásai lehetnének akárhol ("besüllyesztett" tornyú templomával együtt) a nagyvilágban, ahol a házgyár mindenki számára ugyanazt gyártotta ("klónozott" lakások).

Szemben a Kelet-Nyugat irányú megközelítéssel az Észak és Dél felől szemlélődő láthatja legelőnyösebben, egy jó adag lokálpatriotizmussal együtt mondhatóan, a város reális, kifejező, jellemző, vonzó panorámáját.
Nagyobb és "iparibb" lehet még Sopron, de szebb, mint annak jelenlegi látványa, alig!


Északról felől az elkerülő út, a Bécsi domb és a Bástya utca kínálja szinte tálcán (egyelőre) a panorámát, de szűkítve, a Fövényverem utca felől is, egy kis közön át minden szépet egyetlen pillantással átfoghatunk. Igyekezzünk a látvány megörökítésével, mert a Bécsi utca felett nemsokára már csak kevesek kiváltsága lesz a késő délutáni napfényben fürdő toronyerdő látványa, esetleg lehetetlen a régi városfal nyílásán át készített felvétel.


Dél felől a Villa sor kínálja a víztározó környékén a panorámát: szerencsére az ideépült luxusvillák között még rálátni a városra. Hasonló a helyzet a Panoráma úttal. Itt is igencsak keresni kell a szép kilátást biztosító foghíjakat, a fák közötti lyukakat. A Lejtő utca felső harmada kiváló hely. Milyen kár, hogy a látványba szinte minden helyzetben vastag kábelek lógnak bele! Kicsit hasonló a panoráma-lehetőség a Lővér körút játszótéri kanyarjában.


Akinek megfelelő technikai felszereltsége van, az még próbálkozhat a Károly kilátó felől: ez a látvány helyezi el tulajdonképpen ezt a tömör, lópatkó alakot formázó belvárosú gyöngyszemet az Alpokalja karéjában, népesíti be a környéket kedves szomszédokkal Harka és Ágfalva felől, de egy darabig innen még a bánfalvi kezdet is megfigyelhető.


Egy műemlékekben gazdag, de anyagi lehetőségekben nagyon szegény város persze nem tervezheti meg polgárainak azt a csodát, hogy a látványos helyeken tart fenn számukra közeli kilátókat, pedig az esztétikai érzékkel rendelkezők szívesen vennék, ha legalább a panoráma ingyen lenne, megmaradna, ha már a város belső látvány-szerkezete inkább emlékeztet a mindent eladó butik-, semmint az igényes, polgári kereskedővárosra.
- DI -



2001. április 05., csütörtök 20:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület