CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. április 05., csütörtök 20:42


Soproni panoráma-képek

Soproni panoráma-képek

Honnan szép Sopron látványa?
Semmi esetre sem a belhoni érkezés felől. Akár vonaton, akár autóval közelítünk a város felé, nem szép arculatát mutatja. Csak az övező hegyek és a TV torony, esetleg a Károlymagaslat látható. Nyugati sematizmussal kezd kialakulni az a gyűrű (csak nyilván nem olyan környezetgondozással), mely akárrmelyik oda tartozó városkép jellemzője: benzinkút, ipari telepek, autóeladók és -szervizek.


Üde kivétel a Balf felől jövők számára a volt téglagyárnál a Pihenőkereszt környéke, ahol, ha nem is teljes szépségében, de ügyes takarással már kialakítható egy kedvező városkép, mely magába foglalja a Kurucdombot, a belvárost és a Szent Mihály Templom jellegzetes kontúrját. Kis szerencsével a "hátteret" a Schneeberg és a Rax biztosítja. Az említett templom látható a Fertő irányából érkező számára is.
Ausztria felől érkezve sem sokkal kellemesebb a kép, hiszen a Jereván lakótelep jellegtelen tömegszállásai lehetnének akárhol ("besüllyesztett" tornyú templomával együtt) a nagyvilágban, ahol a házgyár mindenki számára ugyanazt gyártotta ("klónozott" lakások).

Szemben a Kelet-Nyugat irányú megközelítéssel az Észak és Dél felől szemlélődő láthatja legelőnyösebben, egy jó adag lokálpatriotizmussal együtt mondhatóan, a város reális, kifejező, jellemző, vonzó panorámáját.
Nagyobb és "iparibb" lehet még Sopron, de szebb, mint annak jelenlegi látványa, alig!


Északról felől az elkerülő út, a Bécsi domb és a Bástya utca kínálja szinte tálcán (egyelőre) a panorámát, de szűkítve, a Fövényverem utca felől is, egy kis közön át minden szépet egyetlen pillantással átfoghatunk. Igyekezzünk a látvány megörökítésével, mert a Bécsi utca felett nemsokára már csak kevesek kiváltsága lesz a késő délutáni napfényben fürdő toronyerdő látványa, esetleg lehetetlen a régi városfal nyílásán át készített felvétel.


Dél felől a Villa sor kínálja a víztározó környékén a panorámát: szerencsére az ideépült luxusvillák között még rálátni a városra. Hasonló a helyzet a Panoráma úttal. Itt is igencsak keresni kell a szép kilátást biztosító foghíjakat, a fák közötti lyukakat. A Lejtő utca felső harmada kiváló hely. Milyen kár, hogy a látványba szinte minden helyzetben vastag kábelek lógnak bele! Kicsit hasonló a panoráma-lehetőség a Lővér körút játszótéri kanyarjában.


Akinek megfelelő technikai felszereltsége van, az még próbálkozhat a Károly kilátó felől: ez a látvány helyezi el tulajdonképpen ezt a tömör, lópatkó alakot formázó belvárosú gyöngyszemet az Alpokalja karéjában, népesíti be a környéket kedves szomszédokkal Harka és Ágfalva felől, de egy darabig innen még a bánfalvi kezdet is megfigyelhető.


Egy műemlékekben gazdag, de anyagi lehetőségekben nagyon szegény város persze nem tervezheti meg polgárainak azt a csodát, hogy a látványos helyeken tart fenn számukra közeli kilátókat, pedig az esztétikai érzékkel rendelkezők szívesen vennék, ha legalább a panoráma ingyen lenne, megmaradna, ha már a város belső látvány-szerkezete inkább emlékeztet a mindent eladó butik-, semmint az igényes, polgári kereskedővárosra.
- DI -