CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Korai modern templom a Kuruc-domb lábánál
(Szent István r.k. templom)
Képeket illusztrációként a következő URL-en talál:
http://index.sopron.hu/gyr/Gyorikulv.html

A modern építészet az egyházi művészetben legelőbb a római katolikus templomok építésében jelentkezett. Az új stílust a haladó építészek mellett a klérus nagyobb látókörű vezetői és a hívek egy része is szorgalmazta. Az első modern templomépület - Győr-Gyárváros, Jézus Szent Szívének római katolikus temploma, 1928-1929 - Árkay Aladár tervezte. A híres budapesti építész legközelebbi munkatársa Bertalan fia volt. 1943-ban Árkay Bertalan tervezte Sopronban a szakorvosi rendelőintézetet a Lenkey utca 1-3. szám alatt. A második világháború előtti építészet kiemelkedő alkotása a Deák teret az Erzsébet utcával összekötő új utca fordulópontján, zárt sorban, saroktelken épült.
A templomépítés formai megújításával azonban nem csak Árkayék foglalkoztak. A modern "lapos" templom legkorábbi vidéki példájaként Kotsis Iván balatonboglári római katolikus templomát (1932.) tarjuk számon. A kis falusi templom hasáb alakú tornya aszimmetrikusan áll a vasbeton pillérekkel tagolt, egyszerű templom tömege mellett. Hasonló elvek alapján 1940 körül Körmendy Nándor (1894-1969) Nyugat-Dunántúlon több jelentős római katolikus templomot tervezett (Komárom, Győr-Nádorváros, Csorna,). Körmendy bővítette a pécsi Gházi Kaszim pasa dzsámiját is (1938).
Talán nem mindenki tudja, hogy a két világháború között gyakran foglalkoztatott, híres budapesti építész, Körmendy Nándor Sopronban is működött. 1941-ben az ő elképzelései alapján kivitelezték Sopron győri külvárosának r.k. templomát. A becses épület a Kuruc-domb lábánál, lankás, pázsitos területen, szabadon álló elrendezéssel épült (Fapiac utca 2/b).
Az "L" alaprajzú épület déli és keleti szárnya félköríves árkádsorral keretezi a templom előtti, bensőséges hangulatú teret. A fő tömeg kelet-nyugati tájolású, lapos tetővel fedett: az emelet nyílástalan homlokzati síkját egyetlen, hatalmas kereszt díszíti. Nyugati oldalán karcsú, magas, négyzet alaprajzú templomtorony emelkedik, melyhez nyeregtetős, alacsonyabb szárny csatlakozik. Az észak-dél irányú, emeletes szárnyat sátortető fedi. A templom árkádsorral kísért belső tere félkör alaprajzú. A padokat is félkör alakban helyezte el az építész. Az oltár magas, négyszög formájú térben áll. A belső teret felülvilágító ablakok sora világítja meg. Szépek és igényesek a templom belső berendezései is.
Körmendy Nándor soproni templomépületére méltán lehetünk büszkék. Az épület a korai modern építészet egyik kiemelkedően fontos hazai alkotása.

Winkler Gábor



2001. március 20., kedd 18:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület