CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. március 20., kedd 18:47


Korai modern templom a Kuruc-domb lábánál

Korai modern templom a Kuruc-domb lábánál
(Szent István r.k. templom)
Képeket illusztrációként a következő URL-en talál:
http://index.sopron.hu/gyr/Gyorikulv.html

A modern építészet az egyházi művészetben legelőbb a római katolikus templomok építésében jelentkezett. Az új stílust a haladó építészek mellett a klérus nagyobb látókörű vezetői és a hívek egy része is szorgalmazta. Az első modern templomépület - Győr-Gyárváros, Jézus Szent Szívének római katolikus temploma, 1928-1929 - Árkay Aladár tervezte. A híres budapesti építész legközelebbi munkatársa Bertalan fia volt. 1943-ban Árkay Bertalan tervezte Sopronban a szakorvosi rendelőintézetet a Lenkey utca 1-3. szám alatt. A második világháború előtti építészet kiemelkedő alkotása a Deák teret az Erzsébet utcával összekötő új utca fordulópontján, zárt sorban, saroktelken épült.
A templomépítés formai megújításával azonban nem csak Árkayék foglalkoztak. A modern "lapos" templom legkorábbi vidéki példájaként Kotsis Iván balatonboglári római katolikus templomát (1932.) tarjuk számon. A kis falusi templom hasáb alakú tornya aszimmetrikusan áll a vasbeton pillérekkel tagolt, egyszerű templom tömege mellett. Hasonló elvek alapján 1940 körül Körmendy Nándor (1894-1969) Nyugat-Dunántúlon több jelentős római katolikus templomot tervezett (Komárom, Győr-Nádorváros, Csorna,). Körmendy bővítette a pécsi Gházi Kaszim pasa dzsámiját is (1938).
Talán nem mindenki tudja, hogy a két világháború között gyakran foglalkoztatott, híres budapesti építész, Körmendy Nándor Sopronban is működött. 1941-ben az ő elképzelései alapján kivitelezték Sopron győri külvárosának r.k. templomát. A becses épület a Kuruc-domb lábánál, lankás, pázsitos területen, szabadon álló elrendezéssel épült (Fapiac utca 2/b).
Az "L" alaprajzú épület déli és keleti szárnya félköríves árkádsorral keretezi a templom előtti, bensőséges hangulatú teret. A fő tömeg kelet-nyugati tájolású, lapos tetővel fedett: az emelet nyílástalan homlokzati síkját egyetlen, hatalmas kereszt díszíti. Nyugati oldalán karcsú, magas, négyzet alaprajzú templomtorony emelkedik, melyhez nyeregtetős, alacsonyabb szárny csatlakozik. Az észak-dél irányú, emeletes szárnyat sátortető fedi. A templom árkádsorral kísért belső tere félkör alaprajzú. A padokat is félkör alakban helyezte el az építész. Az oltár magas, négyszög formájú térben áll. A belső teret felülvilágító ablakok sora világítja meg. Szépek és igényesek a templom belső berendezései is.
Körmendy Nándor soproni templomépületére méltán lehetünk büszkék. Az épület a korai modern építészet egyik kiemelkedően fontos hazai alkotása.

Winkler Gábor