CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Négy művész a Körmendi Galériában

Négy művész tárlatának ad otthont március 15 és április 26. között a Templom utcai Körmendi Galéria, amelyet dr. Csák Máté építész-galériatulajdonos nyitott meg.
Balázs Irén textilművész, Czebe István üvegművész, Rácz György szobrászművész és Tölg-Molnár Zoltán festőművész munkái láthatóak négy külön kiállítóteremben.

Balázs Irén textilművész alkotásai között a népművészeti ihletettségű munkák, textilszobrok mellett fellelhetők újabb korszakából való tűfestéssel készült textilképei.

A mechanikus szövőeszköz közbeiktatásának kötöttségei alól felszabadító tűfestés technikája - a színek és foltok egyedi felvitelének lehetőségével - megsokszorosítja a mintaalkotás variációs lehetőségeit.
Ennek ellenére, és azzal együtt, hogy a tűfestés szabadabb mozgásteret biztosít a művésznek, Balázs Irén megmarad az önmaga által definiált szabályszerűségek következetes betartásánál. Textilképeit (Nagyítás sorozat) dinamikusság és ritmikusság jellemi; ez nem más, mint az anyagot és technikát tisztelő alkotói magatartás, mely nemes egyszerűséggel teremti a szépet.

Czebe István üvegművész alkotásai egyszerű, festetlen üvegből készülnek. A több, mint kilencszáz fokon előállított kisplasztikák és üvegképek az anyag jellegénél fogva és felületük megmunkálásának függvényében a fénytörés, -áteresztés, -visszaverődés jelenségének köszönhetően igen hangulatosak.

Absztrakt formavilágú kisplasztikái és nagyobb méretű domborművei mellett megtalálhatók a fúvott üvegből készültek sajátságos formavilágú, nyitottabb tárgyai is. S bár az impozáns méretű üvegképeinek fémszerkezetes felfüggesztését egyrészt - amint maga a művész mondta - az üveg-fém ellentétes erőinek keresése, másrészt - a fizika törvényei miatt - bizonyára maga az üveg súlya indokolja, az áttört fényű és igen lírai üvegdomborítás alaphangulatában sérül ennél fogva.

Rácz Görgy szobrászművész alkotásai az alagsori teremben láthatók. A kiszáradt és megrepedezett föld által feltárt új dimenziók keresésében lelt, igen meditatív alkotásait láthatja a soproni közönség.

Természetes föld színeket ötvöz új formákkal és kifejezésmódokkal. Titok, Keletkezés, Gondolat születése, XX. századi üzenet műveiben olyan öntörvényű világot teremt, amelyben a - folyamatos keresés-rátalálás - művelete által kíméletlenül roncsolva alakítja az anyagot.
Kibontja, felnyitja azt, keresve-találva, vagy éppen elhelyezve benne valamit, az ábrázolni kívánt leglényegesebbet. Teszi mindezt elementáris kifejezőerővel és természetességgel.

Tölg-Molnár Zoltán festőművész képeket és képtárgyakat, installációkat állított ki: fehér és fekete színvilágú minimál alkotásokat. A képeken különleges fényvisszaverő dammár lakkot használ, így azok - kedvező fénybeállítás esetén - különleges tükröződésük révén, - amelyek az itteni megvilágítás esetében nem valósulhattak meg teljesen - különleges hatásokat produkál(hatná)nak. Az asszociációs készséget mindenképp igénybevevő alkotások a viszonylagos egyensúlyok eleven terét tárják fel.

"Minden művészi kifejezésnek megvannak a maga törvényei" - írja Mondrian; ez esetben pedig az a dolgunk, hogy a látottak alapján próbáljuk - minden más törvényhez hasonlóan - az itt működőket értelmezni.

Mindehhez támpontot, a megnyitó beszédben elhangzottaknál hitelesebbet, nem is kaphatnánk, amely szerint a Stációtöredékeket megalkotó művész - mindenki számára érthetően(?)- keresztény-ateista. Az oximoronnak pedig azért kellene érthetőnek lennie, mert - szintén a megnyitó beszédben hangzott el - a kiállító művészek, akárcsak a jelenlevők, az emberek gondolkodó csoportjához tartoznak, akik a gondolkodást fő feladatuknak választották, és annak segítségével alkották meg kiállított műveiket.



2001. március 18., vasárnap 12:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület