CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Pálhegyi Árpád grafikus-festő kiállítása

Ünnepi kiállításnak szánta a Plaza Galéria Pálhegyi Árpád alkotásainak március 15-ei bemutatását és nem csak azért, mert időpontja a szabadság ünnepével egybeesik.
Pálhegyi Árpád Sopronban született, a rajzolás elsajátításában Mühl Aladár, Szarka Árpád és Szabó Alajos segítette.

Az alkotó soproni tárgyú képei jól ismertek a soproni közönség előtt: a Soproni Képzőművészeti Társaság közös tárlatain a Soproni Őszi Tárlatokon, megyei tárlatokon többször szerepeltek, azokat soproni kulturális kiadványok oldalain szintén láthatta az olvasó. 1995-ben volt egyéni kiállítása a Várkerület Galériában, amelyet számos további közös bemutatkozási lehetőség követett. A soproni grafikáiból készült képeslap sorozata is jól ismert a soproni közönség számára.
Pálhegyi Árpád életében a hosszú éveken keresztül örömmel vállalt megmérettetések sorozatát, alkotó lendületét, új utak keresését szenvedésekkel, kiszolgáltatottsággal és a betegséggel szembeni nehéz küzdelmekkel teli életszakasz törte meg.
Amint azt a mostani kiállítás is bizonyítja, Pálhegyi Árpád rajzoláshoz kötődő gondolatai, az alkotás utáni szenvedélyes vágy, a tehetség erősebbnek bizonyult minden sorsakadálynál.
Gyermekkora óta jól ismert és később rajzban megörökített soproni utcák, házak, tetők, tornyok, terek ábrázolása meggyőzően bizonyítja, hogy a toll- és tusrajz megtanulható mesterségbeli fortélyai mellett - amint azt Füzi Edit kulturális menedzser megnyitó beszédében is mondta - rendkívüli érzékenységgel, virtuóz technikával, aprólékosan és gondosan megrajzolt műveiben a művészre jellemző sajátos stílus és látásmód, s nem utolsósorban Sopron iránti szeretete is jól felismerhető.

Ünnepi ez a kiállítás azért is, mert a jól ismert soproni tollrajz-sorozatát - Bástyagödör, Ikva-part, Bánfalvi átjáró, Festő-köz - jó volt újra látni.
Szintén a lendületes alkotás éveit idézik diópác munkái (Ő és én, Eső után, Társ, Udvar, Szent István templom).
A megpróbáltatások küzdelmét rendkívüli elszántsággal folytató művész most még a művészi megmérettetés harcánál sokkal nehezebbet vív. Hosszú idő után, az akadályoztatást legyőzve - a csodával határos módon - keze nyomán újra alkotások születnek. A kiállítás bejáratánál látható - hamvaiból föltámadó - főnixmadár is ezek közül való, és ugyanúgy, mint a többi ez alkalommal bemutatott új alkotása, új formákkal, színekkel - szenvedésben edzett üzenetként - hirdetik az újrakezdés, az újjászületés, reménységét.

Pálhegyi Árpád képei március 31-ig láthatók a Plaza Galériában.



2001. március 16., péntek 22:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület