CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. március 16., péntek 22:14


Pálhegyi Árpád grafikus-festő kiállítása

Pálhegyi Árpád grafikus-festő kiállítása

Ünnepi kiállításnak szánta a Plaza Galéria Pálhegyi Árpád alkotásainak március 15-ei bemutatását és nem csak azért, mert időpontja a szabadság ünnepével egybeesik.
Pálhegyi Árpád Sopronban született, a rajzolás elsajátításában Mühl Aladár, Szarka Árpád és Szabó Alajos segítette.

Az alkotó soproni tárgyú képei jól ismertek a soproni közönség előtt: a Soproni Képzőművészeti Társaság közös tárlatain a Soproni Őszi Tárlatokon, megyei tárlatokon többször szerepeltek, azokat soproni kulturális kiadványok oldalain szintén láthatta az olvasó. 1995-ben volt egyéni kiállítása a Várkerület Galériában, amelyet számos további közös bemutatkozási lehetőség követett. A soproni grafikáiból készült képeslap sorozata is jól ismert a soproni közönség számára.
Pálhegyi Árpád életében a hosszú éveken keresztül örömmel vállalt megmérettetések sorozatát, alkotó lendületét, új utak keresését szenvedésekkel, kiszolgáltatottsággal és a betegséggel szembeni nehéz küzdelmekkel teli életszakasz törte meg.
Amint azt a mostani kiállítás is bizonyítja, Pálhegyi Árpád rajzoláshoz kötődő gondolatai, az alkotás utáni szenvedélyes vágy, a tehetség erősebbnek bizonyult minden sorsakadálynál.
Gyermekkora óta jól ismert és később rajzban megörökített soproni utcák, házak, tetők, tornyok, terek ábrázolása meggyőzően bizonyítja, hogy a toll- és tusrajz megtanulható mesterségbeli fortélyai mellett - amint azt Füzi Edit kulturális menedzser megnyitó beszédében is mondta - rendkívüli érzékenységgel, virtuóz technikával, aprólékosan és gondosan megrajzolt műveiben a művészre jellemző sajátos stílus és látásmód, s nem utolsósorban Sopron iránti szeretete is jól felismerhető.

Ünnepi ez a kiállítás azért is, mert a jól ismert soproni tollrajz-sorozatát - Bástyagödör, Ikva-part, Bánfalvi átjáró, Festő-köz - jó volt újra látni.
Szintén a lendületes alkotás éveit idézik diópác munkái (Ő és én, Eső után, Társ, Udvar, Szent István templom).
A megpróbáltatások küzdelmét rendkívüli elszántsággal folytató művész most még a művészi megmérettetés harcánál sokkal nehezebbet vív. Hosszú idő után, az akadályoztatást legyőzve - a csodával határos módon - keze nyomán újra alkotások születnek. A kiállítás bejáratánál látható - hamvaiból föltámadó - főnixmadár is ezek közül való, és ugyanúgy, mint a többi ez alkalommal bemutatott új alkotása, új formákkal, színekkel - szenvedésben edzett üzenetként - hirdetik az újrakezdés, az újjászületés, reménységét.

Pálhegyi Árpád képei március 31-ig láthatók a Plaza Galériában.