CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


Európa új módon tanul sírni

Lehet-e macho (macsó) módon bőgni?
A kérdés nyilvánvalóan teljesen költői, miután a televíziók délutáni műsoridejét elárasztották a szappanoperák. Magam, aki csak a programajánló szintjén és a felszakadt szoknya vonaláig tudom követni ezen alkotásokat, mit látok? Aki az előbb a népszerű magyar műsorvezetőnőt táncoltatta, most ott áll, talpig könnyben, és ezzel a fegyverrel küzd a női nem korábbi kiváltságos fegyverneme ellen.
Nem tudom, hol a zsűri, és mi alapján hirdet győztest? Talán a percenként potyogtatott könnycseppek száma, vagy az üvegcsébe időegység alatt összegyűjtött sós könny mennyisége dönt?
Hőseink mindenesetre csípőből tüzelve cáfolják a régi slágert: "Lehet könny nélkül sírni". Lehet, mondja a latin macsó, de nem érdemes. Néhány megfelelő helyre potyogtatott, igazi férfikönny csodákat művel. Igen, a sorozat 1133-ik adásában ugyanúgy, mint Kovács Juliska szívében, aki a puszta minden romantikáját odadobná egyetlen latin szempillán rezgő könnyért.
Nem tudom, lesz-e új oktatási miniszterünk. (Gyanítom, akár lesz, akár nem, egy már elfogadott kétéves költségvetésnél édes-mindegy, hogy mi a szándéka, pénze több már nem lehet.) De (és ezt a "de"-t szeretném szabadalmaztatni) beiktathat egy-két órába hetente sírás-órákat (a sírásókat már ugyis hiába tanítják Sekszpír Vilinél), amikor bőg az osztály. Jegyre. Szem körüli párna cm-enként egy jegy, orrfúvás alkalmanként fél jegy javítás. Aki esetleg röhögne, az megbukik.
A következő új tantárgy a jóslás lesz (tudományos vagy érzelmi alapon): vajon este mi lesz a folytatásban, ki hány könnyet ejt? A győztest kisorsolják, sír örömében, és mit neki lottó ötös, a nyeremény a "Hinc illae lacrimae!"-t (innen ezek a könnyek! - Cicero) többszörösen pótló ampullázott macsó-könnyet kap, esetleg dedikálva, hitelességét oklevéllel bizonyítva.
Európa sírdogálni tanul, mellette pedig megtanul szappanopera módjára élni, összekötni és szétválasztani sorsokat. Megtanítja fiainak, hogy ne csak a Trianon szellemében hozott döntések bizonyítsák a nemzetek sajátos, egyéni és csoportérdekeltségű voltát, hanem annál sokkal fondorlatosabb módon, függönnyel; könnyfüggönnyel takarva hozzák meg az új uszítások határozati alapjait.
Elhozza magával a celluloidon és utódain a macsó könnyeket a kávé és kábítószerek őstermelőitől, hogy sírásra bírja a pogány ősök utódait.
A jövő történetének Augsburgjainál, Doberdóinál és Donjainál sírva borulnak egymás nyakába az ellenfelek, hogy halálra könnyezzék magukat és egymást.
S ha minden kötél szakad, és mégsem születik meg az a fránya sós csepp? Akkor marad a szalmiák, ami garantált eredményt hoz: repülést és könnyet is, hátha felébredünk a hosszantartó pótcselekvésből, az érzelmek karjaiban töltött Csipkerózsika-álomból.
- DI -



2001. március 14., szerda 18:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület