CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. március 14., szerda 18:06


Bőg az osztály


Európa új módon tanul sírni

Lehet-e macho (macsó) módon bőgni?
A kérdés nyilvánvalóan teljesen költői, miután a televíziók délutáni műsoridejét elárasztották a szappanoperák. Magam, aki csak a programajánló szintjén és a felszakadt szoknya vonaláig tudom követni ezen alkotásokat, mit látok? Aki az előbb a népszerű magyar műsorvezetőnőt táncoltatta, most ott áll, talpig könnyben, és ezzel a fegyverrel küzd a női nem korábbi kiváltságos fegyverneme ellen.
Nem tudom, hol a zsűri, és mi alapján hirdet győztest? Talán a percenként potyogtatott könnycseppek száma, vagy az üvegcsébe időegység alatt összegyűjtött sós könny mennyisége dönt?
Hőseink mindenesetre csípőből tüzelve cáfolják a régi slágert: "Lehet könny nélkül sírni". Lehet, mondja a latin macsó, de nem érdemes. Néhány megfelelő helyre potyogtatott, igazi férfikönny csodákat művel. Igen, a sorozat 1133-ik adásában ugyanúgy, mint Kovács Juliska szívében, aki a puszta minden romantikáját odadobná egyetlen latin szempillán rezgő könnyért.
Nem tudom, lesz-e új oktatási miniszterünk. (Gyanítom, akár lesz, akár nem, egy már elfogadott kétéves költségvetésnél édes-mindegy, hogy mi a szándéka, pénze több már nem lehet.) De (és ezt a "de"-t szeretném szabadalmaztatni) beiktathat egy-két órába hetente sírás-órákat (a sírásókat már ugyis hiába tanítják Sekszpír Vilinél), amikor bőg az osztály. Jegyre. Szem körüli párna cm-enként egy jegy, orrfúvás alkalmanként fél jegy javítás. Aki esetleg röhögne, az megbukik.
A következő új tantárgy a jóslás lesz (tudományos vagy érzelmi alapon): vajon este mi lesz a folytatásban, ki hány könnyet ejt? A győztest kisorsolják, sír örömében, és mit neki lottó ötös, a nyeremény a "Hinc illae lacrimae!"-t (innen ezek a könnyek! - Cicero) többszörösen pótló ampullázott macsó-könnyet kap, esetleg dedikálva, hitelességét oklevéllel bizonyítva.
Európa sírdogálni tanul, mellette pedig megtanul szappanopera módjára élni, összekötni és szétválasztani sorsokat. Megtanítja fiainak, hogy ne csak a Trianon szellemében hozott döntések bizonyítsák a nemzetek sajátos, egyéni és csoportérdekeltségű voltát, hanem annál sokkal fondorlatosabb módon, függönnyel; könnyfüggönnyel takarva hozzák meg az új uszítások határozati alapjait.
Elhozza magával a celluloidon és utódain a macsó könnyeket a kávé és kábítószerek őstermelőitől, hogy sírásra bírja a pogány ősök utódait.
A jövő történetének Augsburgjainál, Doberdóinál és Donjainál sírva borulnak egymás nyakába az ellenfelek, hogy halálra könnyezzék magukat és egymást.
S ha minden kötél szakad, és mégsem születik meg az a fránya sós csepp? Akkor marad a szalmiák, ami garantált eredményt hoz: repülést és könnyet is, hátha felébredünk a hosszantartó pótcselekvésből, az érzelmek karjaiban töltött Csipkerózsika-álomból.
- DI -