CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 17., szerda, Rudolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mondta (ismét) Can Chi fu

Miután már hallottál a nagy kínai tanítóról, Can Chi fu-ról, aki Tibet hegyeinek lábánál sétálva tanította az olyan reménytelen tanítványt, Cre Tenin ce-t, akár rá is térhetnénk a következő sétára. (Talán még nem árultam el, hogy Can Chui Fu eléggé keverte az időt, államformát és még sok egyebet, és peripatetikus tanítást használt, ami ugye némi fogalomzavarra is utal.)
A tanítvány - egy elég meredek kaptatón - lihegő mesterét az emberek közötti különbségről faggatta.
Can Chui Fu ilyenkor megállt, keresett a séta helyett leülésre alkalmas követ, majd rövid lihegés után adta elő az alábbi történetet.
- Valószínű, hogy a görögök messzebbre is elkerülhettek, mint ahogyan ma ismerjük, bár lehet, hogy egy nyugati ásatáskor történt a dolog, és én csak a hírét hallottam. Tény, hogy előkerült egy tekercs, amin Aesopus egy történetének töredéke állt, kicsit hiányosan ugyan, de talán rekonstruálhatóan. - A mester mindezt olyan komolyan mondta, hogy bárki elhitte volna, akár kínai, akár görög.
- Arról szólt a tanító történet - intette két ziháló légvétel között a kézzel-lábbal integető Cre Tenin ce-t -, hogy valamikor az állatok egy nagy közös erdőben éltek. Az erdő közepén csobogott egy friss vízű patak, és az állatok oda jártak inni rendszeresen, az esti órákban. A patak egyik oldalán a ragadozók szürcsölték az életadó vizet, a másik oldalon pedig a jámborabbak dugták a fejüket a vízhez, közben át-átpillantva a túloldalra. A patak elég széles volt, és biztonságot jelentett a szelíd őzeknek és nyulacskáknak.
Így ment ez nemzedékről nemzedékre, míg egy napon a szürcsölő leopárd átkiáltott a túlsó partra:
- Nem valami szépen isztok, halljátok-e? Aztán az meg végképp nem szép, hogy nem együtt iszunk, ugyanazon a parton, hiszen egy erdőben élünk, vagy mi a fene? (Ez utóbbi kitétel nem biztos, hogy szó szerint való.)
- De ha egyszer így szól a törvény, hogy ti ilyenek vagytok, mi pedig olyanok...- próbált ellenkezni az őzmama.
- Lári fári! Csak rontjátok a külső szemlélőben az erdőről alkotott összképet! - replikázott a leopárd.
- Erre egy nyuszi fogta magát, és átgázolt a vízen. A leopárd azonnal elkapta és szétmarcangolta. Már szinte teljesen el is tüntette, amikor hátrálni kezdett, nagy hasát szinte a földön húzva. Ekkor történt, hogy hirtelen megjelent felette valami fekete, és úgy szétnyomta, mint én ezt a poloskát - illusztrálta egyetlen jól irányzott csapással a mester a mondandóját, s a levegő megtelt egy összetéveszthetetlen büdös, átható szaggal.
- És aztán? - sürgette a mestert a tanítvány.
- Hogy-hogy aztán? A leopárdnak annyi, mert az elefánttal találkozott. Idáig tartott a tekercs, a többi elrothadt a föld alatt.
- De most mi lesz a tanulsággal? - kesergett Cre Tenin ce.
- Ahhoz már nem kell tekercs, hiszen több is van belőle - mosolygott a mester.
- Az első az, hogy mindenki maradjon a saját térfelén, mert a másik oldalon az egység ürügyén felfalják. Éppen ettől a különbségtől lesz összetett és árnyalt, tehát hihető az erdő képe. A másodikat pedig már biztosan te is kitaláltad, kedves, javíthatatlan tanítványom.
- Igen mester, azt hiszem tudom: nem jó nyúlnak lenni!
A szelíd mester halvány mosoly keretében vágta oda frissen talpalt papucsát Cre Tenin ce-hez.
- Nem, kedves fiam, a második tanulság így hangzik: a nyúl legyen csak nyúl a saját térfelén, de a nagyoknál mindig előfordulhat, hogy jön egy még nagyobb állat - merült bele az elmélkedésbe az öreg mester, miközben szelíden lehúnyta a szemét, és aprókat horkolt a meredek hegyoldal ritka levegőjéből.
- DI -



2001. március 06., kedd 21:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület