CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


Világrend a groteszk eszközével

Március 4-én nyílt meg Somogyi Győző grafikai kiállítása a Pannónia Med Hotel első emeleti galériájában.


A tematikusan sokrétű anyag 30 képe egy dologban közös: Somogyi a groteszk eszközét használja a témák feldolgozásában. A torzítással mint eszközzel szerencsésen és azt mértékkel adagolva közelíti meg a témákat: elsősorban az egyetemes és a magyar történelem eseményeit. Ha már történelemről beszélünk, akkor az üdvtörténet jeles pillanatai ugyanúgy megjelennek a képeken, mint az elszakított országrészek jelen állapota (visszafogottabban ezen utóbbiaknál használja a torzítást), a népballadák és munkásarcok.

A groteszk, eszközként, miközben valamilyen módon kiemel, eltúloz formákat, ezzel kelt döbbenetet a látogatóban. Ugyanez egyben képi megfogalmazása is az egyéni véleménynek, általános tendenciaként pedig valamiképpen ok a világtól való elvonulásra. Távolságtartás, mert részese nem kíván lenni, és a szemléleti mód, distancia szükséges, hogy valóságukban láthassa a világ dolgait.

Somogyi Győző ábrázolt világától tényleg jobb távolmaradni, bár kimaradni belőle így sem sikerülhet. Érint ez mindannyiunkat, és érinti a festőt is, másokat is a realitás ábrázolásának valóságos mivoltáért - okkal és ok nélkül. Távol maradni lehet, de kimaradni nem! Szerepelnek sokszor megfogalmazott témák, melyeket máshonnan már ismerünk ugyanúgy (a nemzetiségiek hősies részvétele a 48-as forradalomban), mint a csak az alapos szemlélő látásában megjelenő figurák, állat- és emberfejek, a természet-alkotta formákban.

A festőművész alkotásaiba nem szeretnék belemagyarázni bármilyen kiúttalanságot, bármely más elviselhetőséget, mint a magánynak egy sajátos, messzebbről szemlélő formáját.
- Ilyen az ember! - mondja a művész, és a képek sorát végignézve, bizony, nehéz ellentmondani. A groteszk eszköze egy kényszeredett mosollyal mégis azt engedi sejtenünk, hogy nem ilyennek és nem erre születtünk: hogy mi magunk torzítjuk el magunkat, a világ torzít el mindannyiunkat, melynek végeredménye, hogy ilyen képet lehetne rajzolni bármelyikünkről.

Csak remélhetem, hogy egyszer Somogyi Győző embereiben is valamilyen módon láthatom majd nemcsak az angyali üdvözlet, hanem a megváltás nagyböjti-húsvéti imázsát.
A kiállítás megtekintését minden intellektuális érdeklődésű ember gondolataiba ajánlom mint lehetőséget, március 30-ig.
- DI -



2001. március 05., hétfő 17:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület