CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. március 05., hétfő 17:34


Somogyi Győző kállítása


Világrend a groteszk eszközével

Március 4-én nyílt meg Somogyi Győző grafikai kiállítása a Pannónia Med Hotel első emeleti galériájában.


A tematikusan sokrétű anyag 30 képe egy dologban közös: Somogyi a groteszk eszközét használja a témák feldolgozásában. A torzítással mint eszközzel szerencsésen és azt mértékkel adagolva közelíti meg a témákat: elsősorban az egyetemes és a magyar történelem eseményeit. Ha már történelemről beszélünk, akkor az üdvtörténet jeles pillanatai ugyanúgy megjelennek a képeken, mint az elszakított országrészek jelen állapota (visszafogottabban ezen utóbbiaknál használja a torzítást), a népballadák és munkásarcok.

A groteszk, eszközként, miközben valamilyen módon kiemel, eltúloz formákat, ezzel kelt döbbenetet a látogatóban. Ugyanez egyben képi megfogalmazása is az egyéni véleménynek, általános tendenciaként pedig valamiképpen ok a világtól való elvonulásra. Távolságtartás, mert részese nem kíván lenni, és a szemléleti mód, distancia szükséges, hogy valóságukban láthassa a világ dolgait.

Somogyi Győző ábrázolt világától tényleg jobb távolmaradni, bár kimaradni belőle így sem sikerülhet. Érint ez mindannyiunkat, és érinti a festőt is, másokat is a realitás ábrázolásának valóságos mivoltáért - okkal és ok nélkül. Távol maradni lehet, de kimaradni nem! Szerepelnek sokszor megfogalmazott témák, melyeket máshonnan már ismerünk ugyanúgy (a nemzetiségiek hősies részvétele a 48-as forradalomban), mint a csak az alapos szemlélő látásában megjelenő figurák, állat- és emberfejek, a természet-alkotta formákban.

A festőművész alkotásaiba nem szeretnék belemagyarázni bármilyen kiúttalanságot, bármely más elviselhetőséget, mint a magánynak egy sajátos, messzebbről szemlélő formáját.
- Ilyen az ember! - mondja a művész, és a képek sorát végignézve, bizony, nehéz ellentmondani. A groteszk eszköze egy kényszeredett mosollyal mégis azt engedi sejtenünk, hogy nem ilyennek és nem erre születtünk: hogy mi magunk torzítjuk el magunkat, a világ torzít el mindannyiunkat, melynek végeredménye, hogy ilyen képet lehetne rajzolni bármelyikünkről.

Csak remélhetem, hogy egyszer Somogyi Győző embereiben is valamilyen módon láthatom majd nemcsak az angyali üdvözlet, hanem a megváltás nagyböjti-húsvéti imázsát.
A kiállítás megtekintését minden intellektuális érdeklődésű ember gondolataiba ajánlom mint lehetőséget, március 30-ig.
- DI -