CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az ÁVH-egy terrorszervezet története
Kiszely Gábor előadása a Soproni Erdélyi Házban 

Az ÁVH-egy terrorszervezet története című könyv, amelynek megírásához szükséges tudományos kutatásra csak tíz évvel a világháború utáni első szabad választás után adódott lehetőség - sok levéltári anyag most vált hozzáférhetővé - hiányt pótol, és nem első sorban azért, mert a könyvpiacon nem volt e tárgykörben fellelhető kiadvány, hiszen az áldozatok visszaemlékezéseiről szóló könyvek jelentek már meg.

Hiánypótlónak sokkal inkább azért nevezhető, mert ebben az országban elmaradt a múlttal való szembenézés a tárgyilagosságra való törekvésben, és erkölcsi vonatkozásban egyaránt.

Kiszely Gábor a kezdettől - a Politikai Rendészeti Osztály 1945-ös megjelenésétől - mutatta be a kommunista párt istentelen és embertelen ideológiára felesküdött erőszakszervezetének tevékenységét, amelynek első - és egyetlen nemes - feladata az volt, hogy a bujkáló háborús bűnösöket összeszedje és bíróság elé állítsa. A politikai rendészeti osztály összes többi feladata, mégpedig a polgári, civil társadalom és az alkotmányosság kibontakozásának megakadályozása, a "reakció" megfigyelése és hatástalanítása vérrel, és minden rendelkezésre álló törvénytelen eszközzel történt.
A szervezet 1946-ban ÁVO, majd 1949 után ÁVH néven megfigyelés alá vett, bíróság nélkül eltüntetett, internált, gyilkolt, mindenkit, akire a reakciós gyűjtőfogalom illett: aki nem volt kommunista, a nyilas hóhért, vagy bármely demokratikus pártnak a vezető apparátusát.
Az ÁVH - a tévhittel ellentétben nem volt állam az államban, mondja a szerző, mert az ÁVH a kezdetektől fogva pártirányítás alatt állt és pártutasításokat hajtott végre.

Koncepciós perek, preparálások, alföldi koncentrációs táborok még külön felkutatásra váró tények, amelyeken több kutató is dolgozik.
Az ország kiárusításában, a kizsákmányolásban fő szerepet játszó szervezetnek a 8-9 millió magyarra 28-30 ezer embere jutott. Ezek közül, 1955-ben a politikai ügyekkel 5000 ember foglalkozott, az egész országot behálózó "nem hivatalos munkatársakon" kívül.
Sikerült az egyházba beépülniük és azt megtámadni, de nem sikerült az 1956-os forradalmat előre jelezniük.

Később rehabilitálni is csak a kommunistákat rehabilitálták, hiszen a rehabilitációs bizottságokban is ÁVH-sok ültek és pártutasítás szerint cselekedtek, mindennek a fölülvizsgálatát pedig ÁVH-sok végezték.

Az előadó a tárgykörrel kapcsolatosan elmondta, hogy több kutatótársa is folyamatosan dolgozik a folyamatosan hozzáférhetővé váló kordokumentumok feldolgozásán, a tények feltárásán.
Talán egyszer valaki közülük arra is fényt derít, hogy lélektanilag hogyan magyarázható, hogy egy ilyen szervezet a terjeszkedéséhez, működéséhez a társadalom minden rétegében táptalajra lelt, hiszen a jelenség, - az ÁVH-hoz hasonló bármely terrorszervezettel való együttműködés - , bár nem volt "központilag" (értsd: nemzetközileg) irányított, mégis hasonlóképpen működött az összes környező országban.



2001. február 21., szerda 01:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület