CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Átszűrődő fények - Gyimóthy Zsuzsa kiállítása

Gyimóthy Zsuzsa első önálló kiállítását a soproni Plaza Galériában Magyarné Derszib Eti soproni festőművész nyitotta meg.

Gyimóthy Zsuzsa még a soproni Széchenyi István Gimnázium tanulójaként látogatta Magyarné Derszib Eti festőiskoláját, ahol a többi tanítvánnyal a klasszikus soproni nagy mesterek - köztük Mende Gusztáv - iskolájának hangulatával találkozott.

A megnyitóban elhangzottak szerint Gyimóthy Zsuzsát tanára nemcsak a festőiskola egyik legtehetségesebbjeként tartotta  számon, de azóta - a 2000-ben megszerzett rajz-biológia szakos tanári diploma megszerzése után, illetve a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen folytatott tanulmányok közben - sikerült neki Sopron művészeti életének kemény talajában is gyökeret vernie és megkapaszkodnia.

Gyimóthy Zsuzsa tagja a Soproni Képzőművészeti Társaságnak, 1996 óta vesz részt rendszeresen a társaság csoportos kiállításain, munkáival az Őszi Tárlatokon is találkozhatott már a soproni közönség.
A Plaza Galériában akvarell és pasztell munkái mellett tus- és olajtechnikával készült képei és is láthatók.
Az akvarell technikával készült csendéleteknél az alkotó áttetsző hatásokat ér el, ezeken a képeken, többnyire technikai és kompozíciós megoldásokat keres. Csendéleteinél sokkal inkább meggyőzőbbek soproni utcarészletei, amelyeken a technika keretein belüli, telítettebb színek használatával határozottabb megfogalmazásokat tár a néző elé.

Ezeken a képeken, akárcsak az igen figyelemreméltó portrékon érezhető és felismerhető még a mester, Magyarné Derszib Eti hatása.
Ugyanakkor a soproni utcaképeknél jellemző a megfelelő formák, arányok és részletek összhangja, és a technika igen jó ismeretéről tanúskodnak az akvarell diktálta gyors és határozott, utólagos módosításokat nem tűrő festésmód.
Gyimóthy Zsuzsa a nagy soproni elődök nyomdokain indult el, és ezen az úton kíván tovább menni.
Célkitűzésnek ez nem kevés, ám jelenlegi munkáit látva, fáradhatatlanságát és kitartását ismerve - sajátos kifejezésmódját, egyéni megközelítését határozottabban vállalva, és megvalósítva - célját elérnie nem lehetetlen.

Első egyéni kiállítása mindenképpen arról tanúskodik, hogy a soproni hagyományokat viszi és fejleszti tovább: azt festi, ami szívét megragadja, ami gondolatait felemeli, nem követ kétes értékű divatirányzatokat - elsősorban ez, és nem a születési helye teszi sopronivá- hangzott el a megnyitó beszédben.
Gyomóthy Zsuzsa kiállítása megtekinthető  február 17-ig, naponta 10 és 20 óra között a Plaza Galériában.



2001. február 04., vasárnap 20:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület