CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. február 04., vasárnap 20:21


Átszűrődő fények - Gyimóthy Zsuzsa kiállítása

Átszűrődő fények - Gyimóthy Zsuzsa kiállítása

Gyimóthy Zsuzsa első önálló kiállítását a soproni Plaza Galériában Magyarné Derszib Eti soproni festőművész nyitotta meg.

Gyimóthy Zsuzsa még a soproni Széchenyi István Gimnázium tanulójaként látogatta Magyarné Derszib Eti festőiskoláját, ahol a többi tanítvánnyal a klasszikus soproni nagy mesterek - köztük Mende Gusztáv - iskolájának hangulatával találkozott.

A megnyitóban elhangzottak szerint Gyimóthy Zsuzsát tanára nemcsak a festőiskola egyik legtehetségesebbjeként tartotta  számon, de azóta - a 2000-ben megszerzett rajz-biológia szakos tanári diploma megszerzése után, illetve a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen folytatott tanulmányok közben - sikerült neki Sopron művészeti életének kemény talajában is gyökeret vernie és megkapaszkodnia.

Gyimóthy Zsuzsa tagja a Soproni Képzőművészeti Társaságnak, 1996 óta vesz részt rendszeresen a társaság csoportos kiállításain, munkáival az Őszi Tárlatokon is találkozhatott már a soproni közönség.
A Plaza Galériában akvarell és pasztell munkái mellett tus- és olajtechnikával készült képei és is láthatók.
Az akvarell technikával készült csendéleteknél az alkotó áttetsző hatásokat ér el, ezeken a képeken, többnyire technikai és kompozíciós megoldásokat keres. Csendéleteinél sokkal inkább meggyőzőbbek soproni utcarészletei, amelyeken a technika keretein belüli, telítettebb színek használatával határozottabb megfogalmazásokat tár a néző elé.

Ezeken a képeken, akárcsak az igen figyelemreméltó portrékon érezhető és felismerhető még a mester, Magyarné Derszib Eti hatása.
Ugyanakkor a soproni utcaképeknél jellemző a megfelelő formák, arányok és részletek összhangja, és a technika igen jó ismeretéről tanúskodnak az akvarell diktálta gyors és határozott, utólagos módosításokat nem tűrő festésmód.
Gyimóthy Zsuzsa a nagy soproni elődök nyomdokain indult el, és ezen az úton kíván tovább menni.
Célkitűzésnek ez nem kevés, ám jelenlegi munkáit látva, fáradhatatlanságát és kitartását ismerve - sajátos kifejezésmódját, egyéni megközelítését határozottabban vállalva, és megvalósítva - célját elérnie nem lehetetlen.

Első egyéni kiállítása mindenképpen arról tanúskodik, hogy a soproni hagyományokat viszi és fejleszti tovább: azt festi, ami szívét megragadja, ami gondolatait felemeli, nem követ kétes értékű divatirányzatokat - elsősorban ez, és nem a születési helye teszi sopronivá- hangzott el a megnyitó beszédben.
Gyomóthy Zsuzsa kiállítása megtekinthető  február 17-ig, naponta 10 és 20 óra között a Plaza Galériában.