CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Erdélyi és csángó népművészeti magángyűjtemény

A soproni Erdélyi Házban ezúttal nem képzőművészeti kiállítás várja a betérőket.
A Fövényverem utcai kiállító teremben Dr. Zólyomi Gergely Valéria, jelenleg Csornán élő orvos, Erdély több néprajzi tájegységéről és a csángó vidékről származó néprajzi gyűjteményét, V. Szalontay Judit, a csornai Múzeum igazgatója nyitotta meg.

Romániában - a történelemből jól ismert okok miatt - évtizedekig nem volt néprajzos képzés. Ennek ellenére földrajz, természetrajz, irodalom, rajz szakos tanárjelöltek, tanárok ugyanúgy, mint mérnökök, orvosok a népi kultúra értékeinek, azoknak a magyarság megmaradásában való jelentőségének felismerése folytán önkéntes elkötelezettjévé váltak a népi hagyományok felkutatásának, gyűjtésének, azok konzerválásának.

Olyannyira, hogy önképzéssel a legtisztább forrásig visszatérve - sokszor a hivatásos néprajzosok tapasztalatát felhasználva, velük konzultálva, idővel mintegy utánpótlásként dolgoztak, a népismeret és hagyományok megismertetésén, mindazon, amely nemcsak az emberi, de a nemzeti önismeret szempontjából is fontos.
Dr. Zólyomi Gergely Valéria néprajzi gyűjteményének  - többnyire varrottasok, szőttesek - egy része hasonló indíttatásból született. Később - mint a gyűjtő maga vallja - honvágyból vette magát körül a szülőföld hangulatát magukban hordozó, jól ismert mintákkal, motívumokkal.
A jellegzetes minták mindegyike a varrottas fölé görnyedő nagyanyák, anyák képével együtt jelentik a szülőföldet, magukban hordozzák annak nyelvjárását, muzsikáját, táncmozdulatait.
Az autentikus darabokat szemlélve - a forma- és motívumvilág egy helyen való sűrítése révén nyomon követhető, ahogyan a hagyományos népi műveltség a nemzedékek végtelen során át tartó történeti folyamat eredménye.
A különböző helyekről és korokból származó darabok az írásbeliség előttiségből szimbolikus jelentéssel üzennek.
A kiállított eredeti XIX. századi darabok kitűnően illusztrálják azt a szoros kapcsolatot, mondhatni azonosságot, amely alkotó és használó, népi életmód és kivitelezés, a gyakorlati szerep és művészi igényű megoldás között található.
Az igen értékes gyűjtemény, amely csak keresztmetszete a teljes anyagnak, ízelítőt nyújt a hímzéstípusok megoszlásáról, elterjedtségükről, a tájegységekre és különböző korokra jellemző formakincsből, sajátos stílusról.
Mint minden szenvedélyes gyűjtő, a legtöbb darabot dr. Zólyomi Gergely Valéria maga kutatta fel, kereste meg, sokszor úttalan utakat bejárva.
A kiállítás ritkaságoknak számító darabjai között említhetők a felsősófalvi törülközővég, a magyarói "bubás" falvédő, a jávorszarvasos mintás falvédő, a torockószentgyörgyi liliomos-bölcsős falvédő, a lészpedi csángó népviselet.
Jó lenne, ha a népművészet ma is közvetítő lehetne a szülőföld tájai, múltba merülő hagyományai, sajátos értékei és az azt emberöltőkön létrehozók elődei és mai utódai között; nemcsak ami a szép- és arányérzéket, de ami a térben, időben és emberi közösségben való tájékozódást jelenti.
A népművészeti alkotások minden darabja úgy eredeti és egyedi, hogy szervesen része a hagyománynak, magán hordozza a helyi jellegzetességeket, tehát egyben közösségi is.
Szeretném, ha a látogatók olyan szeretettel fogadnák dr. Zólyomi Gergely Valéria gyűjteményét, mint amilyen szeretettel ő vállalkozott gyűjtőútjaira és ennek a kiállításnak a megrendezésére.
A néprajzi gyűjtemény megtekinthető február 17-ig, munkanapokon 10 és 15 óra között.



2001. január 31., szerda 14:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület