CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Képek és szobrok: Jálics Gyula kiállítása a Plaza Galériában

Igen családiasra sikeredett a Plaza Galériában Jálics Gyula grafikus, festőművész tárlatának megnyitója.
Soproni érdeklődőt nem túl sokat vonzott még a megnyitó beszédet mondó személyének - az ismert grafikusnak - Füzesi Zsuzsának a neve sem, aki megnyitó beszédében Jálics Gyuláról nem elsősorban mint alkotóról, hanem, mint legjobb barátjáról beszélt.

A felsorolás szerint több jó tulajdonsággal és szokással, mint - a hely adta lehetőségek miatt - kiállított képpel rendelkező alkotónak pedig igen jól jött a megnyitó beszéd dicsérete.

Amint az a megnyitóban is elhangzott Jálics Gyula szuverén alkotó, aki saját örömére farag és fest. Kifejezésmódja - Füzesi Zsuzsa szerint - hagyományosnak nevezhető, mert érthető.
Tengerparti utazásainak eredményeképpen született képei a táj hangulati elemeivel telítődöttek. Jálics Gyula folyamatosan törekszik a környezettel való harmónia megteremtésére, hiszen, mint ő maga vallja, a művészet egyik fő célja az, hogy az együtt éljen a változó környezettel, megőrizve önálló mondanivalóját, kifejezésének lehetőségeit.

Jálics Gyula bemutatott alkotásai között egységes látásmódot - a mindenre alkalmas akrillal készült - városképei, utcarészletei közvetítenek. Ablakok, kapuk, lépcsőfeljárók, épületelemek ívelő vonalainak alig hangsúlyozott kontúrokkal való kiemelése, a semleges és a kevésbé telített színek használata impresszionisztikus hatása a valóságtól való elvonatkoztatást szolgálja. A képek visszafogott színvilága összhangban van a leegyszerűsített formákkal amelyek nélkülöznek minden felesleges részletet.
A harmóniára való törekedés a kiállítás rendezésében már nem érvényesült.
Az emberi alakokkal kísérletező, némiképp szürrealisztikus, metaforának szánt olajképek, a tárlattal éppen egyidejűleg Sopronban látható fafaragó kör munkái közé kívánkozó fafaragásokat kár volt egyidejűleg, egy helyen bemutatni.
A hely szelleméhez "igazodva" a teljes, mindenkinek kedvét és ízlését kielégítő kínálat, mondhatnám: a felhozatal igen sokféle.
Az összhatást tekintve, a teljesen különböző jellegű alkotások együttes bemutatására ezúton is kicsinek bizonyult a kiállító terem.
A már megszokott helyen, és megszokott környezetben, a Plazaban rendezett kiállítás megtekintése után, talán arra is választ kap, aki egyáltalán ezen elgondolkozik, hogy a megnyitó beszéd miért nem első sorban az alkotásokról szólt.

A kiállítás február 3-ig látogatható.



2001. január 22., hétfő 16:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület