CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. január 22., hétfő 16:53


Képek és szobrok: Jálics Gyula kiállítása a Plaza Galériában

Képek és szobrok: Jálics Gyula kiállítása a Plaza Galériában

Igen családiasra sikeredett a Plaza Galériában Jálics Gyula grafikus, festőművész tárlatának megnyitója.
Soproni érdeklődőt nem túl sokat vonzott még a megnyitó beszédet mondó személyének - az ismert grafikusnak - Füzesi Zsuzsának a neve sem, aki megnyitó beszédében Jálics Gyuláról nem elsősorban mint alkotóról, hanem, mint legjobb barátjáról beszélt.

A felsorolás szerint több jó tulajdonsággal és szokással, mint - a hely adta lehetőségek miatt - kiállított képpel rendelkező alkotónak pedig igen jól jött a megnyitó beszéd dicsérete.

Amint az a megnyitóban is elhangzott Jálics Gyula szuverén alkotó, aki saját örömére farag és fest. Kifejezésmódja - Füzesi Zsuzsa szerint - hagyományosnak nevezhető, mert érthető.
Tengerparti utazásainak eredményeképpen született képei a táj hangulati elemeivel telítődöttek. Jálics Gyula folyamatosan törekszik a környezettel való harmónia megteremtésére, hiszen, mint ő maga vallja, a művészet egyik fő célja az, hogy az együtt éljen a változó környezettel, megőrizve önálló mondanivalóját, kifejezésének lehetőségeit.

Jálics Gyula bemutatott alkotásai között egységes látásmódot - a mindenre alkalmas akrillal készült - városképei, utcarészletei közvetítenek. Ablakok, kapuk, lépcsőfeljárók, épületelemek ívelő vonalainak alig hangsúlyozott kontúrokkal való kiemelése, a semleges és a kevésbé telített színek használata impresszionisztikus hatása a valóságtól való elvonatkoztatást szolgálja. A képek visszafogott színvilága összhangban van a leegyszerűsített formákkal amelyek nélkülöznek minden felesleges részletet.
A harmóniára való törekedés a kiállítás rendezésében már nem érvényesült.
Az emberi alakokkal kísérletező, némiképp szürrealisztikus, metaforának szánt olajképek, a tárlattal éppen egyidejűleg Sopronban látható fafaragó kör munkái közé kívánkozó fafaragásokat kár volt egyidejűleg, egy helyen bemutatni.
A hely szelleméhez "igazodva" a teljes, mindenkinek kedvét és ízlését kielégítő kínálat, mondhatnám: a felhozatal igen sokféle.
Az összhatást tekintve, a teljesen különböző jellegű alkotások együttes bemutatására ezúton is kicsinek bizonyult a kiállító terem.
A már megszokott helyen, és megszokott környezetben, a Plazaban rendezett kiállítás megtekintése után, talán arra is választ kap, aki egyáltalán ezen elgondolkozik, hogy a megnyitó beszéd miért nem első sorban az alkotásokról szólt.

A kiállítás február 3-ig látogatható.